Fråga oss


Bostad

  • Måste du hitta någonstans att bo? Det finns flera sätt – Sesam berättar mer!
Sesam

Hur ska jag hitta en lägenhet?

Jag är en invandrare som kom till Sverige i slutet av 2011. År 2013 fick jag en betalnings-anmärkning. Men det var inte en så stor skuld, utan mellan 15 000 och 30 000 kronor. I dag studerar jag på Komvux. Min fråga är: om man har en betalningsanmärkning, men inte har någonstans att bo, hur kan man få tag en lägenhet? Finns det någon myndighet jag kan kontakta? Jag bor i Örebro kommun.

Svar: Olika hyresvärdar har olika regler. Vissa hyresvärdar godkänner inga betalningsanmärkningar alls, medan andra hyresvärdar gör det.

Vad du kan göra beror alltså på vad du har fått en betalningsanmärkning för. Jag har pratat med Elisabeth Edewald, som är bobutiks-chef på Öbo, Örebro bostäder. Hon säger att det går att hyra en lägenhet hos dem om man har en betalningsanmärkning. Men man får inte hyra en lägenhet hos dem om man har en betalningsanmärkning som har med en hyres-skuld att göra. Man får alltså inte ha någon skuld till någon hyresvärd. Man får inte heller ha någon skuld för att man har misskött en lägenhet, eller har en skuld till ett el-bolag. Det kan du läsa mer om på deras hemsida www.obo.se.

Men om man har en skuld eller betalningsanmärkning av någon annan orsak än en hyresskuld kan man hyra en lägenhet hos dem. De godkänner alltså det. I så fall kan du ställa dig i kö hos Örebro bostäder och försöka få en lägenhet där. Du kan även kolla upp vilka regler som gäller för andra bostadsbolag i andra städer (om du kommer att flytta från Örebro).

Om du inte kan göra det kan du hyra en lägenhet i andrahand. Du kan också bo inneboende hos någon, i dag är det många som vill hyra ut ett rum i sin lägenhet eller hus. Du kan titta på till exempel Blocket.se efter lägenheter att hyra i andrahand. Du kan också få flera bra tips på hemsidan www.jagvillhabostad.nu.

I dag är det också många som bor i kollektiv. Flera personer bor alltså tillsammans i en lägenhet eller en villa. De gör ibland så att bara en person står på kontraktet för lägenheten, medan de andra står som inneboende.

Det kan vara ett bra alternativ för den som inte kan få hyra en lägenhet själv på grund av en betalningsanmärkning. Det finns flera sidor på internet för personer som letar efter folk som vill bo i kollektiv. Du kan bland annat titta på www.kollektiv24forum24.se.

Jag vill också till sist säga att om du frågor om skulder kan du ringa eller besöka Eksam i Örebro. De svarar på frågor om skulder och ekonomi och hjälper människor i din situation. Du kan läsa mer om dem på www.eksam.se.

Stort lycka till!

Fakta: 

Vill du också ställa en fråga till Sesam?
Klicka här!

Ordlista

andrahand hyra en lägenhet i andrahand = hyra en lägenhet av en hyresgäst som är borta från sin lägenhet en period

betalningsanmärkning -en -ar = en anmärkning i ett register hos ett kreditupplysningsföretag, som visar att en person inte har betalat sina räkningar eller skulder i tid

hyresvärd -en -ar = person som hyr ut lägenheter

inneboende - - = någon som hyr ett rum hemma hos någon annan

kollektiv -et - = en grupp människor som bor tillsammans i ett hus eller en lägenhet

missköt/a -er -te -t = ta hand om något på fel sätt

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu