Marie-Chantal Long
Marie-Chantal Long.

Marie-Chantal Long: Sesam, stäng dig!

Publicerad:

Tidningen har varit som en magisk formel. Sesam, öppna dig! Sesam, öppna dörren till alla rikedomar, allt guld.

Nyheter
Opinion

Fråga folk runt omkring dig vad de vet om Ali Baba och de fyrtio rövarna. De kanske inte vet att just den sagan kommer från Tusen och en natt, eller att det är prinsessan Sheherazade som berättar sagor, en för varje natt, för att rädda sitt eget liv. De kanske inte vet hur den fattige Ali Baba följer efter de fyrtio rövarna och ser dem gå in i en grotta, som är full av guld och andra rikedomar. Men alla, tror jag, känner till den magiska formeln: Sesam, öppna dig! Man kan höra den i filmer, i böcker, i tevereklam. Många, barn, ungdomar, vuxna, äldre, vet om det. Sesam är som en nyckel, eller en kod.

Du läser en tidning. Du tittar på namnet: Dagens Nyheter. Javisst, nyheter för dagen, nya varje dag. Eller: Svenska Dagbladet. Javisst, det är en tidning, ett blad, som kommer varje dag och är svenskt. Eller: Aftonbladet. Ett blad igen, en tidning, som kommer på kvällen. Aftonbladet förr i tiden kunde bara köpas på eftermiddagen och kvällen. En stor dagstidning i Frankrike heter Le Monde, Världen, Viktiga Nyheter om Världen. I Ryssland heter en stor och mycket gammal tidning Pravda, Sanningen. Namnet säger så mycket om en tidning.

Den här tidningen heter Sesam. Den här krönikan är den sista krönika som du läser i tidningen, och det här numret är det sista du läser av tidningen. Jag vet inte varför tidningen heter Sesam men jag kan tänka mig, att den i många år har öppnat dörrar till språket för alla som kom till Sverige och inte kunde svenska. Tidningen har varit som en magisk formel. Sesam, öppna dig! Sesam, öppna dörren till alla rikedomar, allt guld. Alla ord, lätta och svårare, alla bilder på Sverige, Europa, världen. Alla lättlästa nyheter. Artiklarna om de nya svenskarna. Berättelserna om starka människor som lämnat sitt hemland, flytt kriget eller fattigdomen och skapat sig ett nytt liv här. Allt detta har varit guld för de nyanlända, som precis fått sitt personnummer och skulle börja sitt nya liv här i Sverige.

Det kostar mycket att göra en tidning, allting kostar, människor, maskiner, allt. Jag förstår att det inte längre finns pengar för att en liten tidning ska fortsätta sprida sitt guld och sina rikedomar. Jag förstår att tidningen behövde fler som vill betala för den, minst 1500. Vi var inte 1500 prenumeranter. Men det är så många fler som läser den. Sesam är som en biblioteksbok, som lånas av så många. Så många kommer att sakna Sesam.

Sesam, stäng dig! säger rövarna för att stänga till grottan.

Sesam, stäng dig.

Nu är Sesam stängt.

Ordlista

grott/a -an -or här: ett stort hål eller rum i ett berg

magisk formel här: flera ord som hör ihop och som har en magisk kraft och löser ett problem

prenumerant -en -er = en person som har beställt och betalat för till exempel en tidning i förväg så att alla nummer kommer hem till personen

rikedom -en -ar här: en stor mängd av något

rövar -n- = en person som tar något med våld

Sesam