Ett slut och en början

Publicerad:

Alla slut eller uppbrott är svåra. Det som har varit vardag och rutin finns inte mer.

Opinion

Det här är det sista numret av Sesam. Efter nyår kommer inte tidningen längre. Varken som papperstidning eller pdf-tidning. I alla fall vet vi inte annat än att det blir så. Vi hoppas att Sesam kommer ut igen någon gång. Men vi vet ingenting om det i dag.

Alla slut eller uppbrott är svåra. Det som har varit vardag och rutin finns inte mer. Det man är van vid ska inte fortsätta.

Man känner sig kanske nedstämd. Ibland är det så stora förändringar att man blir väldigt ledsen och orolig.

Det kanske är så att man inte kan bo kvar på en plats längre. Eller det kanske är så att man inte kan leva tillsammans längre med den man en gång har älskat. Man kanske förlorar sitt jobb. Eller att en älskad släkting eller vän dör.

I de stunderna i livet kan det vara mycket svårt att finna lugn. Att kunna vara glad. Att kunna se hur framtiden kommer att bli. Man lever fortfarande kvar i hur det var före slutet. Man tänker mycket på det som var då. Även om det inte alltid var bra förut så håller man sig kvar i det gamla. Det finns en trygghet i det vi känner väl.

Men förändringar är en del av livet. De gör att vi utvecklas.

Efter ett tag flyttar vi våra tankar till vad som ligger framför oss. Vi släpper det som är slut och börjar tänka på hur vi ska gå framåt. Vi hittar nya tankar och idéer som är spännande. Det kanske tar lång tid men till slut hittar vi en bra plan som vi kan genomföra. Vi känner hur glädjen och tryggheten kommer tillbaka.

Nu är 2017 slut. Det har varit ett år med stora allvarliga händelser i världen. Många människor har dött i terrordåd. I Sverige har det varit diskussioner om asylsökande. Politiker har ändrat lagar och regler så att det är svårare att komma in i Sverige. Samtidigt har många människor varit med och hjälpt alla dem som kommit till Sverige. Vi har sett gemenskap och värme.

Ett nytt år är här. Vi på Sesam önskar er alla ett riktigt gott år 2018! Men framför allt önskar vi er en god framtid. Vi hoppas att ni som just varit med om ett slut nu kommer att se början på något nytt och spännande. Och vi hoppas att vi ses igen!

Ordlista

genomför/a - -de -t = göra något som man till exempel har planerat

nedstäm/d -t -da = ledsen och som inte hoppas längre

uppbrott -et = när man plötsligt lämnar en plats

Sesam