På julafton ligger julklapparna under julgranen. I många barnfamiljer kommer en tomte och delar ut julklapparna.

Många firar julen med familjen

Publicerad:
Fördjupning

På söndag är det julafton. Då firar vi julen i Sverige. Nu för tiden kallar vi julen för Jesus födelsedag, precis som i andra länder där man firar jul. Men vi har firat jul långt före kristendomen.

Julen i Sverige kommer från många håll. Kristendom och gamla traditioner, svenska traditioner och traditioner från andra delar av världen, allting är blandat.

Vi dukar fram många olika sorters mat. Det kallas julbord. Flera saker är samma som man serverar till midsommar eller till påsk: kokt potatis, sill, prinskorv och köttbullar. Men vissa saker är speciella för julen. Till exempel julskinkan. Mycket julmat kommer ifrån grisen. Förr i tiden slaktade man en gris till jul. Av den kunde man göra många olika sorters mat: skinka, korvar, sylta och mycket mer.

Risgryns-gröten är också viktig på julen. Ibland kallas den för tomte-gröt. Förr i tiden satte man ut en skål gröt på trappan. Den var till tomten. Då var tomten inte den som delar ut julklappar. Det var en varelse som levde på gården. Om man var snäll mot tomten var han snäll tillbaka.

Klockan tre börjar Disneys jul på teven. Förr i tiden var det enda gången på året som tv visade Disney-filmer och för många var det väldigt spännande. I dag kan vi se tecknade filmer när vi vill. Men många håller ändå på traditionen och ser på det här programmet. Ofta ser man tillsammans hela familjen. Men kanske är det de vuxna som gillar traditionen mest?

Efter Kalle Anka och de andra Disney-figurerna är det dags för jul-klappar. I barn-familjer är det vanligt med en tomte som delar ut julklapparna. Det är ofta en förälder som klär ut sig. Men man kan också betala för en professionell tomte som kommer hem till familjer på julafton.

Ordlista

prinskorv -en -ar = små korvar av kött från gris

professionell -t -a professionell tomte = en person som får betalt för att vara tomte

tradition -en -er = något man brukar göra likadant, till exempel varje år

Sesam