Donald Trump.

Många protesterade mot Trumps beslut

Publicerad:
Nyheter

Förra veckan sa USA:s president Donald Trump att USA:s ambassad i Israel ska flytta från Tel Aviv till Jerusalem. Alla länders ambassader finns i Tel Aviv. Trump sa också att USA ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– När jag valdes lovade jag att se på världens utmaningar med öppna ögon och nytänkande. Vi måste hitta en ny ingång till konflikten mellan israeler och palestinier, sa Trump i sitt tal.

Han sa också att USA vill att det blir fred mellan Israel och Palestina med en två-stats-lösning. Det betyder att palestinierna har en egen stat på områdena Västbanken och Gazaremsan. Israel lämnade Gaza 2005 men andra länder har inte erkänt Palestina därför att terrorgruppen Hamas styr området.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att det är ett ”viktigt steg mot fred”, skriver Reuters.

Arabförbundet säger att eftersom USA bestämt sig för detta kan de inte längre fungera som medlare i arbetet mot fred.

FN:s säkerhetsråd säger att det nu blir svårare att få fred i området och att det istället kan blir mer oroligt där.

Över hela världen har människor protesterat efter Trumps tal. Vid gränsen mellan Israel och Gaza slogs 450 palestinier mot israelisk militär. Cirka 20 personer blev lätt skadade. Palestinska demonstranter stängde av en väg i staden Ramallah på Västbanken med stora stenar och tände eld på däck.

I många muslimska länder har människor demonstrerat mot Trumps beslut. Även i europeiska huvudstäder har människor samlats utanför USA:s ambassader för att protestera.

Israels ambassadör i Sverige säger till SVT att hans land är mycket tacksamt mot president Donald Trump för beslutet. Han säger att Jerusalem har varit det judiska folkets huvudstad i 3 000 år och att staden aldrig ska vara delad igen. 1

Ordlista

Arabförbundet = samarbetsorganisation för arabisktalande stater

besked -et - = ett viktigt meddelande

erkänn/a -er -de -t här: säga ja till något eller säga att något finns

medlare -n - = någon som försöker få andra att sluta fred

nytänkande han är nytänkande = han tänker på ett nytt sätt

stäng/a -er -de -t av här: stoppa all trafik

tvåstatslösning här: att palestinierna har en egen stat på områdena Västbanken och Gazaremsan

Sesam