Tove Lundin, journalist och författare.
Tove Lundin, journalist och författare.

Tove Lundin: Synd om mig när alla är rädda

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Jag skriver denna krönika om hur jobbigt det är att övningsköra med någon som är rädd.

Nyheter
Opinion

Jag svängde in bilen i rondellen. Okej, jag kan hålla med om att det var lite vingligt. Och att det kanske gick lite för fort. Men min sambos reaktion var ändå över-driven. Han kramade handtaget på sin dörr hårt och blundade. Det såg lite ut som att han tänkte hoppa ur bilen i farten. Eller som att han skulle svimma.

Så jag sa sanningen.

Det är ganska jobbigt att övnings-köra med någon som är rädd. Så sa jag.

Han tittade på mig som att jag var tokig. Sen suckade han. En lång suck.

– Men vet du vad. Skriv en krönika om det då, sa han. Skriv om hur jobbigt det är för dig att övningsköra med någon som är rädd.

Jag misstänker att han var ironisk. Men jag har ibland svårt att förstå ironi. Därför får det bli som han sa.

Jag skriver denna krönika om hur jobbigt det är att övningsköra med någon som är rädd.

Egentligen började allt när jag var arton år och övningskörde med pappa. Ibland gick det bra, men oftast inte. Då kom jag hem röd-gråten, medan pappa var tyst och blek.

Han sa att jag körde för fort i kurvorna. Varje gång vi närmade oss en kurva tog han därför tag i sitt dörr-handtag och höll det hårt. Ungefär som att han ville öppna dörren och hoppa ut.

Till slut blev handtaget på den sidan slitet. Det knakade bara han nuddade vid det. Innan jag hann se kurvan kunde jag höra hur handtaget började knaka. Det här var ju så klart jobbigt för mig. Vi slutade att övningsköra och åren gick.

När jag var tjugoåtta år bestämde jag mig igen. Nu skulle jag ta mitt körkort. Men den här gången på en kör-skola. De kan väl inte vara så rädda på en körskola, tänkte jag.

Men jag hade fel. Alla som jobbade på den körskolan verkade vara jätterädda. De sa alla att jag körde för fort. Och de gav mig ett nytt namn. Rally-Märta kallade de mig. Jag slutade på körskolan.

Nu är jag trettiosex år. Jag har alltså försökt ta mitt körkort i snart tjugo år. Säkert hade jag haft det för länge sen, om inte alla var så rädda.

Det är dags nu, och den här gången tänker jag klara det. Så hade jag tänk att det skulle bli i alla fall. Därför är det ju självklart lite synd om mig. Nu när det visade sig att även min sambo är så överdrivet rädd av sig. Det förstår väl alla? 1

Ordlista

ironisk -t -a = håna någon dolt

misstänk/a -er -te -te = ana något

rally -t -n = biltävling

rondell -en -er = rund plats där bilar ska köra i en cirkel

rödgråt/en -et -na = gråtit så att man blir röd i ansiktet

slit/en -et -na = lite trasigt av att man har använt det mycket

svimma -r -de -t = bli medvetslös

vinglig -t -a = ostadig och svajig

överdriv/en -et -na = onödigt mycket

övningskör/a - -de -t = träna på att köra bil med någon som har körkort

Sesam