Reza Madadi (överst) tävlar mot Joaquim Silva under MMA-galan UFC Fight Night Stockholm i Globen.

”Sport är den bästa plattformen för integration”

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I MMA känner Reza Madadi att alla är lika. Man får vänner från andra länder med annan bakgrund än man själv.

Nya svenskar

Reza Madadi förstår att MMA kan se brutalt ut för den som inte är van vid det. Men själv ser han inget annat än kärlek och respekt i sporten.

– För vissa handlar MMA om slagsmål. För oss handlar det om kärlek. Vi slår på varandra på träningen men sedan pussas vi och kramas och skrattar över en bit mat, skrev han i tidningen Metro.

MMA står för Mixed martial arts, det vill säga en blandning av olika kamp-sporter. Innan Reza började träna MMA tränade han brottning. Han började med det när han var 10 år gammal och tyckte om att alla var lika på brottar-mattan.

– Ingen brydde sig om ifall du var vit, svart, gul eller grön. Fattig eller rik. Eller om vilka kläder du hade på dig. Det enda som spelade någon roll var hur duktig du var på mattan och hur hårt du tränade, berättade han.

När han var 26 år upptäckte han MMA. Han tyckte att stämningen i MMA-världen var ännu bättre än i brottningen. Det var strax före hans första MMA-match två år senare som han fick sitt smeknamn, Mad Dog. Han hade nyss rakat av sig håret. Hans tränare tyckte att det fick honom att se ut som en galen hund.

År 2012 började Reza tävla i UFC. Men bara ett år senare blev hans liv helt annorlunda. Då dömdes han nämligen till fängelse i ett år och nio månader för att ha rånat en butik. Själv har han alltid sagt att han är oskyldig.

I maj 2016 var han tillbaka i UFC och vann mot brasilianska Yan Cabral.

– Att få komma tillbaka och vinna på det här sättet. Det känns otroligt, sa han efter matchen.

Efter tiden i fängelset gjorde Reza en film om hur han började tävla igen. Filmen heter Mad Dog.

– Du gör ett misstag och så ändrar det hela ditt liv. Men du måste också göra misstag för att lära dig att komma tillbaka. För mig är det jätte-viktigt att komma ut till ungdomar och berätta hur verkligheten ser ut, berättade han för Expressen.

Nu har han slutat att tävla i UFC efter totalt sju matcher. Tre av dem vann han.

Vad han ska göra nu är inte helt bestämt. Men en ny sak har han i alla fall börjat med. Han skriver nämligen i tidningen Metro. Självklart skriver han om det han älskar: MMA. Han tycker att kärleken till sporten gör att man får många nya vänner. Vänner som man kanske inte skulle ha lärt känna annars. Många som tränar MMA i Sverige kommer från olika bakgrund och olika länder. Därför är det också bra för integrationen.

Reza berättar att en av hans bästa vänner är jude medan han själv är född i Iran. Och det var genom MMA de lärde känna varandra.

– Sport är den bästa integrations-plattformen som finns. Någonting våra politiker borde lära sig av. MMA är som en basar, fylld av spännande saker från hela världen. Så fort du kliver in vill du gå på upptäckts-färd, skrev han i sin första text i Metro.

Han avslutade med att den som inte tror honom själv borde prova MMA.

Fakta: 

Reza Madadi

Ålder: 39

Familj: Frun Kate och två söner

Kommer från: Teheran, Iran

Arbetar som: Personlig tränare och krönikör i Metro

Ordlista

bakgrund -en -er här: det man har vuxit upp med eller varit med om

basar -en -er = marknad

brutal -t -a = hårt och våldsamt

integration -en här: det att bli en del av det svenska samhället

plattform -en -ar här: en plats eller aktivitet där man träffar andra människor

smeknamn -et - = ett speciellt namn som man kallas av vänner eller familj

upptäcktsfärd -en -er = det att gå eller åka runt och upptäcka något

Sesam