Beston Kalefa
Beston Kalefa föreläser om mänskliga rättigheter och hederskultur.

Beston Kalefa: Glömmer du också?

Publicerad:

Jag pratar om de små sakerna. De där sakerna de flesta av oss tar för givet.

Nyheter
Opinion

Jag befinner mig i skrivande stund i Tjeckien. Jag och en kollega åkte ner hit för att vara med på en utbildning som hålls här. Tanken är att vi i framtiden är en del av det projekt de berättar om här.

Det är konstigt nog inte projektet som jag tänker på mest. Utan det är andra saker. Jag har varit utomlands tidigare. Besökt andra länder som turist eller via jobbet. Jag glömmer dock varenda gång. Inte allt men en hel del. Sakta men säkert smyger sig glömskan in i mitt huvud. Väl i mitt huvud så ser glömskan till att jag glömmer hur bra jag har det.

Nu pratar jag inte om mänskliga rättigheter. Jag pratar om de små sakerna. De där sakerna de flesta av oss tar för givet. Som till exempel kollektiv-trafiken. Vi kan klaga över att bussen är sen några minuter. Att det tar lång tid att åka med bussen. Fast vi glömmer att kollektivtrafiken fungerar för det mesta. Att det är rent och fräscht på våra bussar. Här, där jag är nu, är jag glad om bussen dyker upp alls.

Vi glömmer hur fantastiskt det är med gatu-belysning. Det är först när jag befinner mig utomlands som jag verkligen uppskattar gatubelysningen. I de flesta städer i Sverige är det faktiskt väldigt upplyst. Det är en väldigt betryggande känsla. Det är först när jag går på mörka gator utomlands som jag tänker på detta.

Klagar dina barn på skolmaten? Kanske är du en av de som klagar eller klagade på skolmaten. Har du glömt hur bra skolmaten egentligen är i Sverige? Jag har ätit lunch på en skola här i Tjeckien i en vecka nu. Det som jag tänker på var enda gång jag ser skolmaten här är hur fantastiskt vi har det i Sverige. Att du kan lita på att barnen får i sig både bra och nyttig mat. Fast barnen kanske klagar på den.

Jag skulle kunna göra denna lista väldigt lång. Det är det som är det konstiga. För när jag jämför med andra länder så blir det tydligt hur lång listan kan bli. Ändå så glömmer jag.

Svensk standard är så hög. Jag blir påmind om detta var enda gång jag är utomlands. Säg vad du vill om försäkringskassan, sjukhusen, politikerna, bostads-bolaget, socialtjänsten och mycket annat i vårt samhälle men glöm inte mitt i allt gnäll hur sjukt bra vi har det.

Vi kan alltid bli bättre och kräver alltid mer. Vi glömmer dock att vara tacksamma. Framför allt att tacka varandra. För det är trots allt vi som gör vårt liv enklare för varandra. Det kan vara din granne, kollega, syster, bovärd eller främling som gör just ditt liv enklare.

Så jag vill nu tacka dig som bytte ut lyktstolpen som gått sönder utanför mitt hus. Hen gjorde bara sitt jobb tänker du. Sant. Men jag tackar för standarden hen utförde arbetet på. För det har jag märkt är något som vi ska vara väldigt stolta över i Sverige.

Glöm inte det.

Ordlista

betryggande = som gör att man känner sig säker

bovärd -en -ar = person som arbetar med att hjälpa hyresgäster för ett fastighetsbolag

gatubelysning -en = lampor som lyser upp gator

kollektivtrafik -en = allmänna kommunikationsmedel till exempel bussar och tåg för alla i en stad eller ett område

lyktstolp/e -en -ar = en hög stolpe med en lampa högst upp som lyser när det är mörkt

sjukt bra här: (slang) mycket bra

Sesam