Utan pass kommer man inte iväg på sin resa. Man måste anmäla till polisen om man förlorar sitt pass.

Vad gör jag om mitt pass är stulet?

Publicerad:
Fråga oss

FRÅGA: Jag har förlorat mitt pass. Det ligger alltid på en speciell plats hemma hos mig men nu är det borta. Jag har ofta vänner hemma och vi har fester här. Det måste vara någon som stulit passet. Vad ska jag göra?

SVAR: Du ska anmäla till polisen om du har förlorat ditt pass eller ditt nationella id-kort. Man ska anmäla till polisen så fort man kan om något blir stulet från en. Polisen gör en brotts-anmälan, skriver upp vad som har hänt och när och var det hände. De gör en brotts-utredning. De försöker då ta reda på vem som har stulit.

Polisen spärrar ditt pass eller nationella id-kort så att ingen annan kan använda det. När du anmäler till polisen kan du söka nytt pass och nationellt id-kort.

Om du hittar ditt gamla pass eller nationella id-kort kan du inte använda det och du ska anmäla det till polisen. Om du har fått ett nytt pass eller nationellt id-kort måste du lämna det gamla till polisen.

Om man tappar sitt pass eller nationella id-kort i ett annat land ska man prata med närmaste svenska ambassad eller konsulat. De kan hjälpa till så att man får ett tillfälligt pass för att åka hem till Sverige.

Man kan också få ett provisoriskt, tillfälligt pass i Sverige om du ska resa utomlands och förlorat eller glömt ditt pass. Ett tillfälligt pass kostar mer än ett vanligt pass. Det gäller kortare tid och är ofta begränsat till vissa länder.

Ordlista

begränsa -r -de -t = göra mindre eller inte ge lika stort utrymme

brottsanmäl/an -ningen -ningar göra en brottsanmälan = berätta för polisen om ett brott

brottsutredning -en -ar polisen gör en brottsutredning = de undersöker noga och ser om ett brott har skett

provisorisk -t -a = tillfällig

spärra -r -de -t här: göra så det inte går att använda

stjäla, stjäl, stal, stulit = ta något som inte är ditt utan lov

tillfällig -t -a = som gäller bara för en tid

Sesam