Christina har precis flyttat in på ett nytt kontor i Umeå. Hennes bok finns snart på sju olika språk.

”Alla måste ta hand om varandra”

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I Brasilien bodde Christina på gatan när hon var barn. Nu har hon skrivit en bok om uppväxten.

Nya svenskar

När Christina var åtta år gammal adopterades hon till Sverige. I Brasilien hette hon Christiana. När hon kom till Sverige bytte hon namn.

I Brasilien bodde Christina först i en grotta. Sedan bodde hon på gatan i staden São Paulo. Hennes mamma var mycket fattig. Därför fick Christina efter ett tag flytta till ett barnhem.

När hon kom till Sverige hade hon först svårt att passa in.

– De sociala koderna är svåra. Man tillhör inte den svenska kulturen innan man lärt sig koderna, förklarar Christina.

Ofta tittade Christinas vänner konstigt på henne när hon sa någonting. Christina förstod inte vad hon hade gjort fel.

– Det är väldigt jobbigt att känna att man gör fel. Ingen berättade vad jag skulle göra istället. Jag kände att jag var felet.

Christinas bok är populär. I dag föreläser Christina på skolor och företag om kulturkrockar. Hon jobbar därför väldigt mycket. När hon är ledig hoppar hon fallskärm.

– Det är mitt sätt att slappna av, berättar Christina.

Christina vill att människor inte ska ha fördomar om andra människor. Hon tyckte mycket om Sverige när hon kom hit.

– I Sverige bodde det inga barn på gatan. I Brasilien tar man bara hand om sin familj men inte samhället. I Sverige tar vi hand om familjen men vi tar också hand om alla andra. Alla måste ta hand om varandra för att samhället ska fungera. Vi vill inte ha barn som sover på gatan och svälter. Inte bara mina barn utan allas barn. Det är solidaritet för mig.

Men för några år sedan tyckte Christina människor slutade ta hand om varandra. Det var då hon bestämde sig för att skriva sin bok. Innan hade hon inte ens berättat för sina kompisar om sin uppväxt i Brasilien. I boken ville hon berätta om varför det är viktigt att vi tar hand om varandra.

– Vissa människor förstår inte hur svårt det kan vara att komma in i det svenska samhället. Vi har inte alla samma förutsättningar när vi föds. Därför behöver vi hjälpa varandra.

Christina är glad att hon direkt fick gå i skolan. Hon hade svenska föräldrar och fick snabbt svenska vänner. Därför lärde hon sig snabbt svenska.

– Jag såg inte svensk ut och pratade inte svenska. Men jag hade det ganska lätt jämfört med unga flyktingar som kommer till Sverige nu. De har inga svenska föräldrar som kan förklara kulturkrockarna, säger Christina.

Nu ska Christinas bok publiceras i Brasilien. Genom boken vill Christina att människor ska börja tänka på vilka vi tar hand om.

– I Brasilien har människor gett upp. Människor tittar inte på barnen som bor på gatan. Jag vill få människor att bry sig. Jag vill att människor ska arbeta för att förändra samhället så att vi tar hand om alla, säger Christina.

Ordlista

adoptera -r -de -t (vara adopterad) = bli förälder till någon annans barn enligt lagen

barnhem -met -men = ett boende för barn som inte har några föräldrar som kan ta hand om dem

fallkärm -en -ar hoppa fallskärm = en stor duk som man hänger i och som bromsar farten när man hoppar från ett flygplan

fördom -en -ar = en åsikt som inte stämmer med verkligheten

kod -en -er här: normer som styr till exempel vad människor gör eller har på sig

kulturkrock -en -ar = problem som kommer när människor från olika kulturer möts

Sesam