Anna Holmlund och Charlotte Kalla inviger skidbanan.

Holmlund inviger skidbana

Publicerad:

Tillsammans med vännen Charlotte Kalla invigde hon en rullskidbana utanför Sundsvall. Det var en glad Anna Holmlund som mötte den stora publiken.

Sport

Det var i lördags som de båda skidåkarna höll i invigningen för Alnö Skidklubbs nya rullskidbana.

Många har följt Anna Holmlunds kamp efter olyckan förra året. Därför var det inte konstigt att så många kom till invigningen.

Över 1 000 åskådare hade samlats i det perfekta vädret. Publiken jublade när Kalla och Holmlund tillsammans klippte bandet. Charlotte Kalla höll sedan ett tal.

– Anna, du är en fighter, sa hon. Din kämpaglöd att komma tillbaka efter olyckan ger oss perspektiv på livet. Din vilja och inställning har gjort starkt intryck på mig. Låt din glöd bli en inspiration för oss alla.

Det var i december förra året som olyckan skedde. Holmlund tränade då inför skicross-tävlingen i italienska Innichen.

Under ett åk tappade hon balansen och ramlade med ansiktet före i marken. Hon fick svåra skador och fick hållas nedsövd. Senare visade det sig att hon hade fått allvarliga hjärn-skador.

Efter det har hon haft en svår kamp. Hon fick komma hem till Sundsvall igen efter flera månader på Danderyds sjukhus. Hemma i Sundsvall behöver hon ständigt hjälp av personliga assistenter. Hon tränar också mycket för att återhämta sig. Anna Holmlunds föräldrar berättar att hennes vänstra arm och ben fungerar bättre nu. Men den högra sidan behöver fortfarande mer träning.

– Hennes attityd till träning finns kvar, berättar föräldrarna för SVT. Hon kämpar mot mål som hon själv sätter upp i träningen.

Anna Holmlunds familj och vänner vill kunna hjälpa henne mer. Därför ska de börja samla in pengar till henne. Joar Båtelson är sportchef för skicross-landslaget. Han ansvarar för att samla in pengarna, tillsammans med den tidigare chefen Tommy Eliasson Winter.

– Det handlar inte bara om att hjälpa Anna i dag, säger han till Dagens Nyheter. Det handlar också om vad som händer om 20, 30 eller 40 år.

Ordlista

attityd -en -er = ens inställning till något

fighter = engelska: någon som kämpar

jubla -r -de -t = att glatt ropa och klappa händerna

kämpaglöd -en - = kampvilja, att vara motiverad till att kämpa

återhämta -r -de -t = att återhämta sig: att bli frisk igen.

Sesam