Omar Ali Omar lunchar med kollegan Johan Fryxell.

”Min dröm är att bli Somalias president”

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Omar lämnade Somalia på grund av kriget. En dag vill han flytta tillbaka och bygga upp landet igen.

Nya svenskar

Omar Ali Omar är född och uppvuxen i Somalias huvudstad Mogadishu. Där levde han tillsammans med sina föräldrar och nio syskon.

Kriget började 1991. Fast när Omar var barn förstod han inte riktigt vad krig är. Ibland tyckte han att det var häftigt att se människor skjuta på varandra.

– Jag var åtta år första gången jag såg någon dö i krig. Efter ett tag blir det normalt att se det, säger han.

På den tiden kontrollerade ingen de vapen som fanns överallt. En dag kom Omars lillebror hem med famnen full av kulor. Då hade han följt med ett gäng andra barn för att hämta vapen. Den tiden har gett Omar Ali Omar mycket erfarenhet av att leva i krig.

– I ett krig blir alla egoister. Man tänker bara på hur man själv och ens familj ska överleva. All den vänlighet som finns i ett samhälle försvinner om det blir krig.

För Omar Ali Omars föräldrar var det viktigt att alla deras barn skulle skaffa sig en utbildning. Trots att det var krig försökte familjen leva så normalt som möjligt. Omar fick chansen att börja studera på ett universitet i Mogadishu som öppnade 1999. På den tiden fanns det inga andra universitet i landet, på grund av kriget. Där tog Omar en examen i IT.

Men för tio år sedan lämnade han sitt hemland. Då var det fortfarande inbördes-krig i Somalia.

– Det är alltid ett svårt beslut att lämna sitt hemland, men det gick inte att se en framtid där.

En orsak till att Omar sökte asyl i Sverige var att han hade hört mycket bra om landet från andra somalier. För honom var Sverige också ett land som stod för rättvisa.

I dag arbetar Omar Ali Omar som IT-tekniker. Men vägen dit var lång.

– Man måste ta många initiativ själv. Ingen kommer att göra det åt dig, till exempel ge dig ett jobb. Det säger jag alltid till folk som är nya i Sverige.

Själv har han varit aktiv sedan han kom till Sverige. Han var bland annat med och startade en förening för somalier i Söderhamn, där han bodde förut. Medan han studerade svenska skaffade han sig också en mentor, Sven-Erik Lindestam. Han var då ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Söderhamn. I dag är han Söderhamns kommunalråd.

– Jag fick göra praktik hos honom i en månad. Där lärde jag mig otroligt mycket om det svenska samhället.

Han blev också politiskt aktiv i Socialdemokraterna. Att det blev just Socialdemokraterna berodde på Olof Palme och orden ”alla ska med”.

– I en del länder dödar folk varandra för att de har olika åsikter. Tanken att alla ska få vara med, det var stort för mig.

På samma sätt tyckte han att det var fantastiskt när han mötte en Sverigedemokrat. De delade båda ut affischer för sina partier. Men trots att de tyckte så olika blev de inte ens irriterade på varandra, berättar han.

I dag är Omar inte längre politiskt aktiv, eftersom han inte hinner när han arbetar heltid. Arbetet som IT-tekniker på Accigo fick han efter att ha gjort praktik där. Han hade bestämt sig för att söka praktik efter att ha sökt fler än tusen jobb och bara fått komma på tre intervjuer.

– Då förstod jag att jag måste tänka på ett annat sätt. Jag hade också börjat lära mig mer om svensk kultur. På en tidigare praktik-plats hade jag alltid ätit lunch ensam. I Somalia äter man nämligen bara lunch med folk man känner. Då fick jag höra att chefen tyckte att jag var osocial. Så när jag började praktiken här gjorde jag tvärtom. Och då fick jag jobb.

Även om Omar Ali Omar inte är politiskt aktiv i dag vill han syssla med politik igen i framtiden.

– Min dröm är att bli Somalias president en dag. För mig är det en plikt att bygga upp landet igen. De tidigare generationerna har förstört landet. Vi som är yngre måste bygga upp det igen, så att våra barn och barnbarn kan få det bra.

Fakta: 

Omar Ali Omar

Ålder: 35 år

Bor: i Enköping

Yrke: IT-tekniker

Intressen: IT och politik

Kommer från: Mogadishu i Somalia

Ordlista

barn- och utbildningsnämnden = en del av en kommun som har ansvar för bland annat förskolor och skolor

generation -en -er här: barnen är en generation, deras föräldrar är en annan generation och så vidare

inbördeskrig -et - = krig mellan olika grupper inom ett land

initiativ -et - ta initiativ = ta första steget till att göra något

kommunalråd -et - = politiker som oftast också är ordförande för kommun-styrelsen

mentor -n -er = person som har mycket kunskap och erfarenhet om något och därför kan vara en förebild och rådgivare åt andra

osocial -t -a = som inte tycker om att umgås med andra människor ofta

plikt -en -er = något en människa måste göra

praktik -en göra praktik = prova att vara på en arbetsplats för att lära sig mer om jobbet (ofta utan att få betalt eller att bara få lite betalt)

Sesam