Tove Lundin, journalist och författare.
Tove Lundin, journalist och författare.

Tove Lundin: Vanligare än många tror att må dåligt

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Många som mår dåligt tror att de är ensamma. Det trodde jag också, när jag mådde psykiskt dåligt.

Nyheter
Opinion

Den 10 oktober var det Världsdagen för psykisk hälsa. En dag då vi, över hela världen, pratar lite extra om vår psykiska hälsa. Jag tycker att den dagen är mycket viktig. Men helst skulle jag vilja att vi pratade alla dagar om hur vi mår inuti.

Tyvärr är det tvärtom. Vi pratar sällan med varandra om när vi mår dåligt. Då kan det lätt verka som att alla mår bra hela tiden. Det är inte sant. Inte ens lite sant. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjuk-skrivningar i dag. Så har det varit sedan 2014.

Det är vanligt att den som mår dåligt psykiskt är borta länge från jobbet. Och att den personen blir sjuk igen. Jag tror att det är för att vi inte vågar berätta varför vi är sjuka. Skammen gör oss ännu mera sjuka. Många som mår dåligt tror att de är ensamma. Det trodde jag också, när jag för snart tio år sedan mådde psykiskt dåligt. Jag trodde att jag var den enda i hela världen som mådde så dåligt.

Nu vet jag att det inte stämmer. Nu vet jag att varannan person någon gång i livet kommer att vara drabbad. Jag vet också att det inte är konstigare än att ha en förkylning. Och att nästan alla blir helt friska igen.

I dag föreläser jag om psykisk ohälsa på skolor och arbets-platser. Jag försöker få andra att förstå att det är vanligt och går att prata om.

Efteråt kommer det ofta fram flera personer som vill prata. De berättar att de känner igen sig. Men att de trodde de var ensamma. Därför har de aldrig berättat för någon.

Då brukar jag tänka på vad som skulle hända om vi började prata om hur vi mår i fika-rummen. Alltså om hur vi mår egentligen. Kanske skulle sjukskrivningarna minska? I alla fall tror jag att fler skulle våga komma tillbaka till jobbet tidigare, om de vågade berätta om varför de varit sjuka.

Ordlista

drabba/d -t -de = påverkad

fikarum -met - = rum på en arbetsplats där man kan ha rast och dricka kaffe

sjukskrivning -en -ar = att man är hemma från sitt jobb för att man är sjuk

skam -men = känsla av att skämmas

varannan = en av två

Sesam