Yamilé Andreasson Craig på L.C. Förlag ger ut många böcker.

”Mitt första minne av Sverige var all snö”

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I år är det 40 år sedan Yamilé Andreasson Craig kom till Sverige. Då kunde hon inte ett enda ord svenska. Hon hade heller aldrig sett snö. I dag är hon författare och älskar snö.

Nya svenskar
Fördjupning

Yamilé Andreasson Craig föddes i Chile. När hon var tre år sattes hon och hennes mamma i fängelse. Det var för att tvinga fram hennes pappa som gömde sig. Pappan var jurist och hade släppt ut fångar fast han inte fick det. Till slut hittades pappan av militären och fängslades. Då släpptes Yamilé och mamman.

Mamman ville inte bo kvar i Chile. Pinochet hade tagit makten genom en militärkupp 1973 och blivit diktator i landet. Chile blev ett otryggt land. Mamman flydde med Yamilé och hennes storebror till Österrike. Där bodde familjen på hotell i ett år tillsammans med andra flyktingar.

– Jag kommer ihåg att vi inte fick gå eller leka på gräsmattan. Då blev tanten som hade hotellet arg, berättar Yamilé.

1977 kom Yamilé, hennes mamma och hennes bror till Sverige. De kände ingen här och kunde inte språket. Yamilé pratade mest tyska som hon lärt sig i Österrike. Hennes mamma pratade mest spanska.

– Mitt första minne av Sverige var all snö. Jag tycker fortfarande mycket om snö. Det är så vackert, säger Yamilé.

Yamilés pappa torterades i fängelset. Till slut lyckades han fly. Han tog sig också till Sverige och bodde nära sina barn. Men föräldrarna skilde sig. Pappan dog för fem år sedan. Mamman lever fortfarande.

I skolan blev Yamilé mobbad för att hon såg annorlunda ut. Hon blev blyg och ensam. Hon började att skriva när hon var sju år. Hon ville bli författare. Hon skrev så bra att hon vann tävlingar och tidningarna skrev om henne. När hon var 16 år skrev hon en hel bok. Den blev inte utgiven av ett förlag men hon har kvar manuset hemma.

2013 kom hennes första bok ut och nu har hon skrivit sju böcker. Hon har startat ett eget förlag med en kollega. Det heter L.C. Förlag.

– Vi har gett ut elva böcker. I år ska vi ge ut 20 till. Jag hoppas att förlaget ska bli framgångsrikt och samarbeta med andra länder, säger Yamilé.

Yamilés mamma gifte om sig i Sverige när Yamilé var åtta år. Hennes styvpappa var norrlänning och han tog med sig alla svenska traditioner till familjen.

– Mamma tog till sig allt det svenska och det gjorde vi barn också. Vi åt ärtsoppa och pannkakor på torsdagar. Det gjorde alla svenskar förr. Men jag tyckte inte om surströmming. Lukten fick mig att fly, säger Yamilé och skrattar.

När Yamilé var 18 år åkte hon tillbaka till Chile för att hälsa på släkten. Det var roligt men hon kände sig inte hemma där. Hon var för svensk. Det tyckte släktingarna också. De tyckte att hon gjorde konstiga saker hela tiden.

Yamilé är gift med en svensk man, har tre barn och tio hundar. Hon har haft en kennel och fött upp hundar. Det har hon inte tid med längre. Hon har fullt upp med barn och böcker.

Hon bor på landet, men trivs egentligen bättre i stan. Och Sverige trivs hon bra i.

– Jag älskar de svenska traditionerna och har verkligen blivit svensk. Jag har aldrig varit arg på mamma för att hon flydde med oss. Hon var tvungen att göra det. Jag förstår henne och är glad att vi kom hit. 1

Fakta: 

Yamilé Andreasson Craig

Ålder: 45 år

Yrke: förläggare och författare

Bostadsort: Grimeton

Familj: maken Mikael, tre barn och tio hundar

Intressen: skriva, läsa, gå på bio med familjen och träna på gym

Kommer från: Valparaíso i Chile

Ordlista

förläggare -en - = person som ger ut böcker

jurist -en -er = person som utbildat sig inom lagar och arbetar med lag och rätt

militärkupp -en -er = när militären olagligt tar över makten i ett land

mobbade = person som blir illa behandlad av flera personer under längre tid

manus -et - = text som kan bli bok, teaterpjäs eller film

förlag -et - = företag som ger ut böcker

kolleg/a -an -egor här: personer som arbetar med samma saker även om de har olika arbetsplatser

norrlänning -en -ar = person som kommer från norra Sverige

styvpapp/a -an -or = man som tar en papparoll i en familj utan att vara biologisk far

kenn/el -eln -lar = gård där hundar föds upp och där man kan köpa hundar

Sesam