Khaddi Sagnia hoppade 6,52 meter i motvind. (Bilden är från en tävling 2016.)

Sagnia tog Sverige till Super League

Publicerad:
Sport

Det svenska laget låg på tredje plats i lag-EM efter den första dagen. Många trodde att det skulle bli bättre. Men istället gick flera tävlingar helt fel för Sverige. Samtidigt gick det desto bättre för lagen från Finland, Schweiz och Turkiet.

Mot slutet av tävlingen var det svenska laget därför nära att åka ner till fjärde plats. Det skulle betyda att de inte fick tävla i Super League. Bara de tre bästa lagen i EM får nämligen göra det.

Då gjorde Khaddi Sagnia ett jätte-långt hopp i längdhopp-tävlingen. Hon hoppade hela 6,52 meter i sitt tredje hopp.

– Härligt att se att Khaddi är tillbaka. Hon vänder på hela den här tävlingen, sa Radiosportens expert Miro Zalar.

Han tyckte att det var ett extra bra hopp eftersom det var stark motvind när Sagnia hoppade. Dessutom satte hon inte foten på brädan som är gränsen för var man ska hoppa. Man räknar bara hur långt hoppet är från den brädan.

Det betyder att hon i själva verket hoppade längre än 6,52 meter, även om det inte räknas i tävlingen. Zalar trodde att hon snarare hoppade 6,70 meter.

Efter Sagnias hopp lyckades det svenska laget också att komma före Turkiet i damernas stafett. Sedan kom det svenska herrlaget på fjärde plats i sin stafett. Det räckte för att Sverige skulle vinna hela lag-EM och även gå vidare till Super League.

Sagnia själv var väldigt glad.

– Det var otroligt skönt för mig att få till det hoppet. Så himla härligt, sa hon till Radiosporten.

Hon berättade att vinden var så stark att det kändes som om någon drog henne bakåt när hon sprang.

Nu förbereder sig det svenska laget för Super League där Europas tolv bästa länder tävlar. Zalar tror att det kommer att gå bra för Sverige där.

– Svensk friidrott går väldigt mycket framåt, sa han till Radiosporten.

Han tycker att det svenska laget är bra i tävlingar som kast och löpning på lång och mellanlång bana. Men han tror också att det svenska laget behöver bli bättre i tävlingar där man hoppar.

Ordlista

motvind -en - = vind som blåser mot en

friidrott -en - = flera sporter där man till exempel springer och hoppar på olika sätt

löpning -en - = att springa

Sesam