Linda Staaf, chef vid Noa, rikspolis-chef Dan Eliasson och Klas Friberg, regionpolis-chef Väst. De berättar om den nya rapporten för journalister.

Fler områden än förut med stora problem

Publicerad:
Nyheter

Antalet ”särskilt utsatta” områden har ökat från 15 till 23, enligt rapporten. I dag finns det 61 områden i Sverige som enligt polisen är ”utsatta”. Det innebär att det finns mycket problem med kriminalitet där. Det bor många arbetslösa människor där och många som får försörjnings-stöd. Många som bor där kommer från andra länder. Att ett område är ”särskilt utsatt” innebär att situationen är ännu svårare. Polisen säger att det i dag finns 23 områden i Sverige som är särskilt utsatta. Det är åtta fler än år 2015, då den förra rapporten kom.

I de särskilt utsatta områdena har polisen svårt att göra sitt jobb, enligt rapporten. Många litar inte på polisen. Det finns problem med att kriminella har tagit makten över vissa områden. Kriminella tvingar till exempel ägare till butiker att köpa beskydd. Det finns också stora problem med handel med droger. Kriminella har bland annat använt barn i nioårsåldern för att transportera vapen och droger. Där finns en stor grupp barn och unga tonåringar som riskerar att bli kriminella. Där finns också personer som har varit utomlands och stridit för grupper som IS och nu flyttat tillbaka till Sverige. Det leder till ännu mer problem mellan olika grupper i områdena.

Linda Staaf är chef vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

– När vi säger att ett område är särskilt utsatt så är läget akut, säger hon.

Rikspolischef Dan Eliasson säger att situationen är komplicerad. Det behövs bland annat mer samarbete mellan myndigheter i områdena och fler poliser, säger han.

Fakta: 

De åtta nya särskilt utsatta områdena

• Norrby och Hässleholmen/Hulta i Borås.

• Tynnered/Grevgården/Opaltorget i Göteborg.

• Karlslund i Landskrona.

• Nydala/Hermodsdal/Lindängen i Malmö.

• Fittja och Alby i Stockholm.

• Gottsunda i Uppsala

Källa: Polisen

Ordlista

beskydd -et- här: någon som skyddar något eller någon

försörjningsstöd -et - = pengar som man kan få från kommunen om man inte kan försörja sig själv

kriminell -t -a = person som begår brott

Noa, polisens nationella operativa avdelning = del av polisen som bland annat kan besluta om polisens arbete i hela landet

rapport -en -er = en undersökning av något

utsatt -a här: där det finns mycket problem

Sesam