Kaj Linna har suttit 13 år i fängelse för mordet i byn Kalamark. Linna fälldes i både tingsrätt och hovrätt för mord och dömdes till livstids fängelse. Förra veckan släpptes han fri.

Gamla mordfall undersöks igen

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Ännu ett gammalt mordfall ska undersökas igen. Det är flera mord som har dömt fel under senare år.

Nyheter

I förra veckan släpptes Kaj Linna från fängelset. Han har varit inlåst i 13 år. Han dömdes för ett mord på en 59-årig man i Kalamark i Norrbotten 2004.

Linna är en av flera personer de senaste åren som har blivit dömda för mord de inte har gjort. Trots att Sverige ska vara en säkert land rättsligt. Enligt en årlig internationell lista på hur rättssäkra världens länder är ligger Sverige högt – på fjärde plats.

Ändå döms personer felaktigt. Dessutom för så allvarliga brott som mord. Och det har varit journalister som gräver fram det som har blivit fel.

Fallet Kevin

I början av maj bestämde åklagaren att undersöka ett annat gammalt mord igen. Det var mordet på fyra-årige Kevin utanför Arvika i Värmland. Det hände för nästan 20 år sedan. Polisen sa att två bröder som var vänner till Kevin hade dödat honom. Bröderna Robin och Christian var fem och sju år gamla. De sa att de hade dödat Kevin.

Men i dag har det visat sig att bröderna blev pressade att säga det. Det var efter att en journalist på SVT rapporterade om fallet. Han hade hittat gamla video-filmer som visar att polisen pressade barnen under många timmar i förhör. Så får man inte göra.

När barn är anklagade får allmänheten och journalister veta nästan ingenting. Barnen ska skyddas. Barn kan inte ställas inför rätta så det blev ingen rättegång för bröderna. Men de fick ingen advokat som kunde vara med under förhören och se till att det inte blev fel. Allt hände utan att någon utifrån fick veta.

Efteråt har bröderna levt sina liv i hemlighet. De har aldrig pratat om det som hände. Nu har de gjort det för första gången.

Mordet i Kalamark

Även mordet i Kalamark kommer att undersökas igen i domstolen. Att Linna släpps betyder att det inte finns några bevis på att han mördade mannen. Den gamla domen bygger på ett vittne som har ändrat sig många gånger. Kaj Linna hade inte varit fri om det inte varit journalister som letat efter sanningen.

Fakta: 

Andra fall

Tomas Qvick: Dömd för åtta mord. Men frikänd efter att journalisten Hannes Råstam på SVT undersökt fallet. Qvick får rättpsykiatriska vård.

Samir: För 30 år sedan dömdes 15-årige Samir för mord på sin styvmamma. 2016 frikändes han efter att Aftonbladets undersökt fallet.

Ordlista

advokat -en -er = en person som har till yrke att hjälpa andra med frågor som handar om lagar och bestämmelser

allmänhet -en = alla människor och inte bara särskilda människor

bevis -et - = något som visar att något är sant

förhör -et - = frågor som till exempel polisen ställer till en misstänkt person för att få veta vad som har hänt

rättegång -en -ar = en förhandling i en domstol där man bestämmer till exempel om någon får ett straff

rättslig -t -a = som har med lagar och juridik att göra

rättssäkerhet -en - = en trygghet och säkerhet för medborgarna i en stat att bli rättvist behandlade av till exempel domstolar

rättsväsen -det - = domstolar och andra statliga institutioner som är viktiga för lag och ordning i ett land

ställas inför rätta här: vara anklagad för ett brott och undersökas i en domstol

vittne -t -n = en person som berättar vad hen sett om vad som hände när till exempel ett brott begicks

Sesam