Theodor Kallifatides har skrivit över 30 böcker på svenska. Den första bok han gav ut var en samling dikter.

En klok bok om en sons relation till sin mor

Publicerad:
Kultur
Litteratur

När jag först började läsa Mödrar och söner kom jag att tänka på något som en vän sa till mig för en tid sedan. Hon är en ung kvinna med två små barn. ”Vad jobbigt det skulle vara om mina barn i framtiden flyttar till ett land långt ifrån Sverige. Då kanske jag inte ens får träffa dem en gång varje år”, sa hon.

Det är precis det som Mödrar och söner handlar om. Om att lämna sitt hemland, och om relationen till sin mor. Theodor Kallifatides lämnade Grekland när han var i 25-årsåldern. I boken Mödrar och söner reser han tillbaka till Aten för att besöka sin mor, som nu är över 90 år. Den här gången är ett av målen med besöken att skriva en bok om henne.

Boken handlar om hans mamma. Om vem hon är och hans relation till henne. Och om de frågor han fortfarande har om hennes liv, fast han inte ställer alla till henne. Det andra stora temat i boken är författarens relation till sitt hemland. Jag tror att många som har flyttat från sitt hemland och lämnat kvar familj och släktingar där kan känna igen sig i Kallifatides berättelse. Han skriver om hur det känns att känna skuld för att man lämnade, som att man svek och inte tog sitt ansvar. Och om hur det är att leva mellan två kulturer. Jag kan rekommendera boken till alla som är intresserade av sådana frågor.

Mödrar och söner är bearbetad till lätt svenska av Tomas Dömstedt. Själv har jag inte läst den ursprungliga boken, men versionen på lätt svenska är väldigt fin.

Jag tycker mycket om beskrivningarna av personerna i boken: modern, brodern och den döde fadern. Det finns också flera tänk-värda guldkorn i boken. Själv tycker jag mycket om när Kallifatides filosoferar om en obesvarad kärlek från ungdomen i Grekland. ”Då visste jag inte det jag vet i dag. Att man aldrig kan vinna någons hjärta, hur mycket man än försöker. Men att man ibland kan få någons hjärta, utan att göra något alls”.

Fakta: 

Theodor Kallifatides

Född 1938 i byn Molai på Peloponnesos i Grekland.

Studerade teater och var skådespelare i Grekland.

Kom till Sverige 1964, utan att kunna någon svenska alls.

Är författare och översättare.

Har skrivit över 30 böcker. Han har bland annat skrivit romaner om det grekiska inbördes-kriget. Han har också skrivit om erfarenheten av att invandra till ett nytt land.

Har även översatt Mikis Theodorakis till svenska.

Ordlista

bearbeta/d -t -de till lätt svenska = ”översatt” till lätt svenska

guldkorn -et - här: väldigt fina rader i en bok

obesvara/d -t -de kärlek = när man är kär i någon som inte känner på samma sätt

tänkvär/d -t -da = värd att fundera på

version -en -er = en särskild form av t ex en bok, film eller musik

Sesam