Charlotte Perrelli har vunnit Melodifestivalen två gånger. 1999 vann hon även Eurovision song contest. Hon ger sig nu in i tävlingen igen med låten Mitt liv.

Artisterna gör sig redo för Melodifestivalen

Publicerad:

Nu är det klart vilka som ska tävla i Melodifestivalen nästa år. Flera kända artister som har vunnit Melodifestivalen förut ställer upp, bland annat Charlotte Perelli och Loreen. Men det är också några okända namn som är med och tävlar.

Sara Hasbar

Kultur

I Melodifestivalen tävlar svenska artister om att få tävla för Sverige i Eurovision Song Contest, där artister från hela Europa tävlar om segern. Det är en väldigt folk-kär och populär tävling i Sverige. Förra året tittade över tre och en halv miljon svenskar på finalen på tv. Fast tittar-rekordet var år 2006. Det året såg 4 240 000 personer programmet.

I år har de flesta av deltagarna, 30 av 43, tävlat i Melodifestivalen förut. Några av de mest kända artister som deltar är Charlotte Perrelli, Loreen, Roger Pontare, Sara Varga och Jasmine Kara. Tävlingen börjar i februari och består av fem mindre tävlingar och sedan en final. Den artist som vinner finalen ska tävla för Sverige i Eurovision Song Contest i Kiev i Ukraina i maj. Förra året vann nämligen artisten Jamala från Ukraina med sin låt 1944.

Ordlista

folkkär -a = som många tycker om

tittarrekord -et - = rekord i antal personer som tittade på t ex ett tv-program (den gång som flest personer tittade)

Sesam