En korg och en svampkniv är bra att när man plockar svamp

Svampar är både farliga och goda

Publicerad:

Nu börjar det komma svampar i skogarna. Många tycker det är roligt att plocka svamp. Men det finns flera som är giftiga.

Fördjupning

Det är spännande och trevligt för hela familjen. Det finns mycket god mat med svamp. Till exempel soppa, paj eller såser. Det är också gott att bara steka svampen i lite smör och salt, och äta som den är. Många svampar är goda att äta.

Lär dig om svampar. Det finns kurser där man får lära sig svamp-plockning. Varje åt blir flera svenskar förgiftade av svamp. Giftinformations-centralen har en broschyr om de giftigaste svamparna i Sverige. Den finns på 29 språk. Broschyren finns gratis på internet-sidan giftinformation.se

Ta med en bra korg att lägga svampen i. Den kan bli mosad och förstörd i en påse. Ta också med en kniv och en borste att göra rent svampen med. Det finns speciella svamp-knivar att köpa med en borste på. Ta bort det smutsigaste på svampen i skogen. Då slipper du få med dig smuts hem.

Svamp kan bara stå i kyl-skåp några timmar efter den har blivit plockad. Därför måste du ta hand om den på en gång när du kommit hem. Det finns flera sätt att ta hand om svamp.

Vill du äta svampen på en gång skär du den i små bitar, och steker bort vätskan i en stek-panna. Sen lägger du smör, olja eller grädde i stekpannan. Krydda med salt och kanske lite peppar.

Om du vill spara svampen går den bra att torka. Skär den i tunna skivor och torka på till exempel ett nät. Sen går det bra att lägga svampen i burkar och använda senare.

Kantarell-pizza är både lätt att göra och god. Du kan använda en färdig pizza-botten, som du kan köpa på rulle. Eller göra din egen.

Ordlista

bakplåtspapp/er -ret -er = tunt papper på ugns-plåten så att inte maten fastnar på den

broschyr -en -er = häfte med information

förgifta/d -t -de = som har fått i sig något som är giftigt

mosa/d -t -de = som har gått sönder i små bitar eller blivit till en kräm

Sesam