En man har blivit lämnad av sin sambo. Han är både ledsen och orolig. Men han kan säkert söka medborgarskap som han hade tänkt. Bilden visar en annan person.

Kollar de om vi bor ihop?

Publicerad:   •  Uppdaterad:
Fråga oss

Jag flyttade till Sverige för att leva med en svensk kvinna. Vi levde tillsammans i många år. Men sedan träffade hon en ny man och lämnade mig. Jag saknar henne. Men jag är också orolig. Kommer Migrationsverket att kontrollera om vi bor ihop? Blir det svårare för mig att bli svensk medborgare?

Svar: Du behöver inte vara orolig. Du har fått uppehållstillstånd i Sverige för att leva tillsammans med en person i Sverige. Och du skriver att ni levde tillsammans i flera år.

Det finns två olika sätt att söka medborgarskap för en person som får uppehållstillstånd som sambo eller gift.

1) Du kan ansöka om medborgarskap efter tre år. Då kontrollerar Migrationsverket att ni har bott tillsammans i minst två år.

2) Du kan ansöka om medborgarskap efter fem år. Då spelar det ingen roll vilken relation du har till din före detta sambo. Man tittar bara på vad du har gjort under dina fem år i Sverige.

Det finns olika regler som gäller i olika fall. Till exempel om du har fått uppehållstillstånd för att studera, forska, idrotta eller spela musik i Sverige. Den tiden som ett sådant uppehållstillstånd gäller räknas inte när man söker medborgarskap.

Ordlista

relation -en -er här: relationen till hans före detta sambo spelar ingen roll = det gör inget att han inte längre bor ihop med sin före detta sambo

spela -r -de -t roll det spelar ingen roll = det är inte viktigt

Sesam