Fria Tidningen

”Mat är en rättighet – inte ett privilegium”

Inför republikanernas konvent i Florida har aktivister inom rörelsen Food Not Bombs samlats för att protestera mot att miljontals amerikaner lider brist på mat och bostäder. De varnar för republikanernas planer på att ytterligare dra ner på skyddsnäten för landets fattiga.

Aktivister från hela världen samlades förra veckan i Tampa, Florida för att uppmärksamma republikanernas planer på att minska skatterna för de rika och minska de sociala skyddsnäten för landets fattiga och familjer med låga inkomster. Republikanernas partikonvent – där Mitt Romney officiellt kommer att utses som partiets kandidat i höstens presidentval – pågår den 27–30 augusti i Tampa.

– Jag har träffat människor som inte kunnat äta på fem dagar. Detta inträffar i världens rikaste land, säger Keith McHenry, en av grundarna till organisationen Food not bomb.

Fler än 46 miljoner amerikanska medborgare är just nu beroende av federalt finansierade matkuponger för att få i sig tillräckligt med näring. Det motsvarar fler än var sjunde medborgare.

– Tillgång till mat är en rättighet – inte ett privilegium, men det är något som våra ledare inte ställer upp på, säger McHenry.

Barack Obamas administration planerar att minska budgeten för landets matkupongsprogram med närmare två procent per år. Republikanerna vill dock dra ner på programmet betydligt mer än så.

I ett globalt perspektiv lider nästan en miljard människor av brist på mat enligt FN, en bred majoritet lever på landsbygden.

Enligt FN:s mat och livsmedelsprogram FAO kan situationen vara på väg att förvärras igen, på grund av stigande matpriser, ökande arbetslöshet och flera andra faktorer. Nyligen rapporterade FAO att matpriserna under juli månad steg med sex procent i jämförelse med föregående månad, främst på grund av stigande priser på spannmål och socker.

Colin Roche vid biståndsorganisationen Oxfam International menar att FAO:s uppgifter innebär att världssamfundets regeringar – i synnerhet i de rikaste länderna – snabbt måste agera för att påverka situationen.

På senare tid har den svåra torka som slagit hårt mot USA:s majsproduktion fått stor uppmärksamhet, men Roche menar att problemen är mycket större än så. Klimatförändringarna påverkar exempelvis skördarna över hela världen.

Sedan den globala ekonomiska krisen inleddes 2008 har flera oberoende utvecklingsexperter och ekonomer hävdat att problemen med svält inte kan åtgärdas så länge inte världens beslutsfattare tar frågan om den ekonomiska ojämlikheten på allvar.

– Hunger orsakas av fattigdom och ojämlikhet, inte av brist på mat, säger Eric Holt-Gimenez, vid USA-baserade Institute for Food and Development Policy.

Han är även huvudförfattare till en ny bok med titeln ”Food Rebellion: Crisis and the Hunger for Justice”. Enligt Holt-Gimenez innebär de dåliga majsskördarna i USA en katastrof för världens fattiga.

– De kommer att drabbas av den tredje globala matkatastrofen på fyra år eftersom det höjda priset på majs även kommer att driva upp priset på andra livsmedel, som vete, sojabönor och ris, säger Holt-Gimenez.

Han menar att det som skedde i samband med livsmedelskriserna 2008 och 2011 gör att det är ganska enkelt att förutspå vilka de globala effekterna av den amerikanska torkan kommer att bli. Enligt Holt-Gimenez kommer stigande livsmedelspriser att leda till fler spekulativa investeringar inom sektorn, vilket leder till ännu större prisuppgångar.

År 2008 ledde snabbt stigande matpriser till en våg av våldsamheter i närmare 40 länder.

Colin Roche vid Oxfam anser att USA och EU måste sluta med sina ”vansinniga” subventionsprogram som leder till att 40 procent av majsen förvandlas till fordonsbränsle.

Rekommenderade artiklar

© 2014 Sesam