Fria Tidningen

"Politiska förväntningar styr utfallet"

Förra veckan avslutades rättegången mot aktivistgruppen Pussy Riot. Tre kvinnor åtalas efter att ha yttrat sig kritiskt mot Putin och den ryskortodoxa kyrkan under en musikaktion. Domen kan komma att spärra in dem i upp till sju år.

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina och Yekaterina Samutsevich – eller Nadia, Masha och Katya som de kallas – har varit häktade sedan mars. Bara ett fåtal arbetare och besökare i ortodoxa Frälsarkatedralen i Moskva hann se deras osanktionerat musikframträdande. Under cirka 30 sekunder framförde de den Putin-kritiska låten ”Holy F*ck” innan säkerhetsvakter kunde kasta ut dem. Med textrader som ”Jungfru Maria, jaga ut Putin" kritiserades presidenten och hans nära samarbete med kyrkan.

De tre kvinnorna är alla erfarna aktivister med bakgrund i det provokativa konstnärskollektivet Voina och har länge använt sig av musik, film och konst som ett medel för samhällsförändring. Sista rättegångsdagen, förra fredagen, gavs de tilltalade en chans att förklara sitt agerande.

– Vem är det som bär skulden för vårt framförande i Frälsarkatedralen och för gripandet efteråt? Det auktoritära politiska systemet. Det vi gör är oppositionell konst. Det är en form av civil olydnad, under omständigheter där grundläggande mänskliga rättigheter, civila och politiska friheter är undertryckta av det politiska systemet, sa Nadia inför rätten.

Det är en mänsklig rättighet att visa missnöje mot orättvisor och statsövergrepp, menade de. Något många, i dag hyllade, historiska personer har gjort före dem.

– Många fler än vi som obevekligt och metodiskt blivit flådda och fråntagna sina rättigheter har gjort uppror.

Pussy Riot genomför aktioner på politiskt betydelsefulla platser och försöker med sina texter och framföranden belysa frågor kring yttrandefrihet, sexism och hbtq-frågor. När Katya gavs chansen att förklara sig uppgav hon Putins nära samarbete med ledaren för ryskortodoxa kyrkan, patriark Kirill, som en anledning till aktionen.

– Att Frälsarkatedralen har blivit en stark symbol för statsmakten stod klart för alla när Vladimir Putins före detta [KGB]kollega Kirill Gundyayev tog över posten som ledare för ryskortodoxa kyrkan. Därefter har katedralen öppet använts som en symbol för säkerhetsstyrkorna, en stark politisk maktfaktor i landet.

Fängslandet av de tre kvinnorna har följts av stark kritik från människorättsorganisationer och medier. Amnesty International klassar kvinnorna som samvetsfångar och artister som Madonna, Red Hot Chili Peppers och Franz Ferdinand har under konserter i Ryssland uppmanat Putin att släppa medlemmarna.

Pyotr Verzilov, make till Nadia, liknar processen vid den spanska inkvisitionen. Nadia själv beskriver processen som minst sagt bristfällig.

– Till min djupaste sorg liknar rättegången mer en stalinistisk trojka än något annat. Vi har vår utredare, advokat och domare. Men vad de tre än gör, säger eller bestämmer kommer det att vara avgjort på förhand av de politiska förväntningarna på domen, säger hon.

Åklagaren har yrkat på tre års fängelse för huliganism och hets mot religiösa grupper. Men trots en oviss framtid finner de tilltalade tröst i att en rättslig förlust för dem blir en moralisk förlust för det ryska rättsväsendet.

– Jag har tudelade känslor runt den här rättegången. Vi förväntar oss en fällande dom. Jämfört med det juridiska maskineriet är vi nollor, och vi har förlorat. Å andra sidan har vi vunnit. Hela världen ser nu att anklagelserna mot oss är fabricerade. Systemet kan inte dölja den förtryckande naturen i hela den här processen, säger Katya.

Oavsett domslut kan de inblandade vara säkra på en sak. Domen kommer att påverka hur det internationella samfundet ser på Ryssland framöver.

Domen mot Pussy Riot väntas på fredag den 17 augusti klockan 15.

Fakta: 

Pussy Riot

Feministiskt konstnärskollektiv som genomför performanceaktioner på oväntade, noga utvalda platser i Moskva. De maskerar sina ansikten, använder pseudonymer och är influerade av 90-talets riot grrrl-rörelse.

Rekommenderade artiklar

© 2014 Sesam