Fria Tidningen

Svensk manifestation för Pussy riot

I samband med att domen väntas mot de tre medlemmarna i den ryska punkgruppen Pussy riot planeras manifestationer på flera platser i Sverige. Olga Lännevall är initiativtagare till en demonstration i Stockholm.

På fredag väntas domen mot tre medlemmar i det ryska punkbandet Pussy riot som i våras framförde en låt mot Rysslands president Vladimir Putin, i Kristi Frälsar-katedralen i Moskva. De tre kvinnorna, Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova och Maria Alekhina riskerar att få upp till tre års fängelse för aktionen. I samband med att domen faller väntas demonstrationer runtom i världen och i Sverige planeras manifestationer i Stockholm, Göteborg och Västerås. Olga Lännevall är initiativtagare till demonstrationen vid Mynttorget i Stockholm.

– Jag kom tillbaka från semestern och fick höra om aktionsdagen och började titta om det planerades något i Stockholm. Det fanns det inte så jag bestämde mig för att starta eventet, säger hon.

På demonstrationens Facebook-grupp har över 800 personer skrivit att de kommer delta. Så många tror inte Olga Lännevall att de kommer bli men att manifestationen skulle slå så stort trodde hon inte.

– Jag tänkte inte att vi skulle bli upp till 100 personer ens. Nu tror jag att man kan räkna med i alla fall 300 personer. Det är inte vad jag tänkt mig och det är mycket att ordna nu med mikrofoner, högtalare och scen.

Den svenska musikern Olov Hamilton och det rysk-svenska bandet Bolshevikings ska uppträda. Det kommer också hållas tal, bland annat av Svenska Pens internationella sekreterare Ola Wallin och musikjournalisten Ametist Azordegan, och Pussy riot-medlemmarnas försvarstal från rättegången kommer läsas upp.

– Jag vill stödja de här tre tjejerna och uppmärksamma, inte bara dem, utan alla andra politiska fångar. Jag tror verkligen att det kommer bli en fällande dom. Och det är en oroande tendens. Jag är själv från Ryssland och de kan lika gärna gripa mina vänner eller mig för att vi stör, personligt eller politiskt.

Vad tror och hoppas du att den här manifestationen kan ha för betydelse?

– Med tanke på igår när Amnesty i USA lämnade in 70 000 underskrifter till den ryska ambassaden och de kastade ut både Amnesty och underskrifterna så är det svårt att säga. Jag tror inte att det kommer påverka i dag eller i morgon men så smått sätter det press och kan göra skillnad.

Fakta: 

Manifestationer i Sverige:

Stockholm:

Gjörwellsgatan utanför Ryska ambassaden klockan 13:00

Mynttorget klockan 17.30

Göteborg:

St Sigfridsgatan 1 vid Rysslands generalkonsulat klockan 16.00

Västerås:

Växthuskällarna vid Viktor Larssons Plats 2 klockan 18.00

Rekommenderade artiklar

© 2014 Sesam