Fria Tidningen

Burmeser tvivlar på reformerna

Burmas politiska utveckling möts med optimism av omvärlden och EU tror på en ljus framtid för landet. Men inne i landet råder delade meningar om regeringens avsikter.

Burma har länge varit föremål för sanktioner från EU och USA. Men efter fyllnadsvalet till parlamentet den 1 april, då Aung San Suu Kyi och National League for Democracy valdes in, ser västvärlden på landet med nya ögon. I slutet av april hävde EU majoriteten av sanktionerna och ställde sig positivt till utvecklingen i Burma. I förra veckan beslutade USA att åter öppna sin ambassad och att inleda ett ekonomiskt samarbete med landet. Men i den gamla huvudstaden Rangoon är folk inte lika optimistiska.

– På pappret är det en ny regering, men gamla vanor sitter fortfarande i, säger Naing dystert.

Naing var tidigare anställd inom vården, men tvingades att säga upp sig 1989 på grund av trakasserier från staten. Hon blev misstänkt för spioneri efter att hon hjälpt skottskadade demonstranter. Gång på gång under intervjun vänder hon sig om för att vara säker på att ingen lyssnar. Det är fortfarande olämpligt att prata om politik i Burma och hon vill inte vara med på bild.

Naing berättar att Kina är det enda landet som Burma har haft ett gott förhållande till. Samtidigt har den ekonomiska jätten skövlat stora mängder skog och utvunnit landets mineralfyndigheter. Naing tror att de politiska reformerna är ett desperat försök av staten att vinna förtroende i väst.

– Folk är väldigt oroliga inför den demokratiska förändringen. Burma är väldigt fattigt just nu och regeringen höjer skatterna. Makthavarna vill imponera på omvärlden med nya vägar och moderna städer. Det får invånarna lida för, säger hon med ett ansträngt uttryck.

– Det kommer att bli sämre innan det blir bättre.

Att landet spenderar pengar är ingen hemlighet. År 2005 beslutade regeringen att bygga en ny huvudstad, Naypyidaw, cirka 30 mil norr om Rangoon. Den sextonfiliga motorvägen som leder in i staden och de enorma hotellkomplexen som håller på att byggas tyder på förhoppningar om en framtida massturism.

Ytterligare en anledning till invånarnas försämrade ekonomi är den svaga konjunkturen i Burmas grannländer, enligt en rapport från det sydostasiatiska samarbetsorganet Asean. Därför har burmeser som arbetar utomlands fått sämre löner och kan inte skicka lika mycket pengar till sina familjer.

Anthony är pensionerad läkare. Han är bosatt i Rangoon men har kinesiska rötter. För att kunna tala fritt vill inte heller Anthony vara med på bild. Han håller med om att fattigdomen har förvärrats under de senaste åren.

– Många har förlorat sitt jobb och är frustrerade över att inte vara till nytta. De arbetar på gatan som pengaväxlare och dricker upp de få pengar de tjänar. Sedan ljuger de för sina fruar när de kommer hem. Det splittrar familjer och gör folk olyckliga och desperata, säger han besvärat.

Trots det ser Anthony positivt på framtiden och på den demokratiska utvecklingen. Bilder på Aung San Suu Kyi och hennes far pryder restauranger, taxibilar och bussar runt om i Rangoon. Fredspristagaren Suu Kyi har blivit en internationell symbol för landet vilket gör många burmeser stolta, tror Anthony. Han anser även att regeringen använder sig av hennes popularitet för att vinna folks förtroende.

– Aung San Suu Kyi har fått folk att se ljuset i slutet av tunneln. De är hoppfulla igen och tror på National League for Democracy.

Naing delar inte Anthonys uppfattning.

– Aung San Suu Kyi kommer inte kunna göra något och det vet folk innerst inne. Hon har bara så mycket spelrum som regeringen tillåter, säger hon.

Naing berättar samtidigt hur folk som arbetar med media har vågat ifrågasätta regeringen mer sedan den demokratiska öppningen, vilket hon anser är positivt.

– Även om National League for Democracy kan göra lite i praktiken, så ger de folk mod och hopp. Burmeser står tillsammans och det är något som regeringen aldrig kan ta ifrån oss.

Rekommenderade artiklar

© 2014 Sesam