Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

Flytta U21-EM från Israel

Ibland får man känslan av att det inte alls går att påverka Israel, att de struntar helt i omvärldens protester mot statens brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter. Och till viss del är det sant. Israeliska regeringen har aldrig brytt sig om FN-resolutioner eller andra internationella resolutioner, vilket aldrig heller fått några kännbara konsekvenser. Trots världsrekord i antalet folkrättsbrott fortsätter Israel att belönas av omvärlden med förmånliga samarbetsavtal och de välkomnas i diverse europeiska kultur- och sportevenemang.

Men helt omöjligt att påverka är det inte. Israel har visat att de är sårbara och känsliga för de bojkott och desinvesteringskampanjer som pågår nu. De har till och med uppvisat tecken på panik inför detta, genom att försöka stifta lagar som förbjuder organisationer att arbeta med detta.

Bojkottexperter världen över, många med erfarenheter från kampen mot apartheid har gjort analysen att BDS (bojkott, desinvestering och sanktioner) är ett fruktbart verktyg i kampen mot den israeliska ockupationen, precis som det var det i Sydafrika.

Nästa års Europamästerskap (EM) i fotboll för U21-lag är planerat att hållas i Israel, men kampanjer för att få UEFA att flytta evenemanget pågår för fullt. Bland annat har 42 palestinska fotbollsklubbar skrivit till UEFA med en vädjan att inte låta Israel hålla i arrangemanget. I uppropet påminner de om UEFAs egna ord då de tidigare fördömt att Israel ignorerar internationella regler när de hindrar palestinier från att ¿utöva sport. Då hotade UEFA med konsekvenser, nu ger de Israel uppdraget att få ¿arrangera U21-EM.

De palestinska klubbarna räknar upp några av de sätt som Israel förstör för den palestinska fotbollen. Ockupationen med vägspärrar och den ¿illegala muren tillsammans med förbud för människor att röra sig mellan städerna på Västbanken och mellan Västbanken och Gaza gör turneringar och seriespel omöjliga. Under attacken mot Gaza vintern 2008–2009 bombade den israeliska armén sönder fotbollsstadion i Rafah och under bombanfallen dödades tre fotbollsspelare. Det finns också flera exempel på att fotbollsspelare har ¿arresterats utan förklaring.

Det värsta och mest aktuella exemplet på det är fängslandet av 22-åriga Mahmoud Sarsak som greps när han var på väg till samling med det palestinska landslaget för tre år sedan. Utan rättegång eller att ens ha fått några anklagelser presenterade för sig har han hållits i så kallat administrativt förvar sedan dess, i fängelse alltså. Först när Sarsak låg för döden efter 90 dagars hungerstrejk och flera människorättsorganisationer som till exempel Amnesty och även FIFA protesterat och krävt hans frigivning, har Israel lovat att släppa honom den 10 juli.

En sportbojkott bidrog till att få ett stopp på apartheid i Sydafrika och jag är övertygad om att det skulle vara effektivt även i kampen mot israelisk apart¿heid. Att flytta U21-EM från Israel vore en tydlig och viktig signal från omvärlden att ockupationen och förtrycket av det palestinska folket måste upphöra.

Fakta: 

<h2>Anna önskar Estelle/Ship to Gaza all lycka till i färden från hamnen i Umeå till Gaza</h2>

© 2014 Sesam