Fria Tidningen

Fotbollsdamer utan avtal sedan ett år tillbaka

Fotbollsspelarna i herrallsvenskan och superettan har nyligen fått till ett nytt kollektivavtal.

Men på damsidan är det stendött. Det avtalet gick ut för över ett år sedan och har sedan inte omförhandlats.

De senaste veckorna har det pratats mycket om herrarnas nya kollektivavtal som efter mycket om och men blev undertecknat den 14 maj. I nya avtalet finns bland annat förbättringar för spelarna kring tjänstepension, ersättning vid skada och försäkringar.

Men på damsidan ligger förhandlingarna i dvala. I mars förra året strandade diskussionerna då elitföreningarna erbjöd ett avtal som var så dåligt att det var omöjligt att skriva på, enligt Gert Persson, ordförande i Spelarföreningen, SFS.

Krutet har legat på herrarnas avtal, det medger både Gert Persson och Stina Segerström, representant för damerna i SFS.

– Nu när herrarnas avtal är klart kan vi återuppta förhandlingarna kring damernas avtal. Det har kommit nytt folk i styrelsen och det är chans för en nystart, säger Gert Persson.

Stina Segerström tycker inte att det är någon mening att vara bitter över att damerna nedprioriteras.

– Det ser olika ut på dam- och herrsidan. Vi har inte varit proffs lika länge. Till viss del kan man vara frustrerad över att det ser ut som det gör, men det hjälper inte att vara bitter. Jag vet att det inom SFS jobbas hårt på att vi ska få ett nytt avtal, säger hon.

Hur allvarligt tycker du det är att ni har stått utan avtal i över ett år?

– Det är inte alls bra. Medvetenheten bland spelarna är olika kring det här. De som jobbar vid sidan av bryr sig mindre, men bara i mitt lag (Kopparbergs/Göteborg FC, reds anm.) är vi nu tre utlandsproffs. Vi ska få till ett bra avtal, men det tar tid, säger hon.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare på SFS, säger att ambitionen är att förhandlingarna ska kunna återupptas så snart som möjligt. De viktigaste delarna att diskutera är enligt honom semester, sjukersättningar, avtalspension och försäkringar.

– En fråga som jag själv också vill lyfta fram är minimilön i förhållande till arbetstid. Många klubbar har en frivillig träning på förmiddagar som man kan hoppa över om man jobbar. Men ingen vill ju komma efter i träningen så i slutändan handlar det om att kunna få en totallön som går att leva på, säger han.

Fakta: 

Herrarna tjänar mer än sex gånger mer

Snittlön damallsv: 7000 kr

Snittlön herrallsv: 45000 kr (superettan: 15 000-20 000 kr)

Publiksnitt hittills i år:

damallsvenskan: 876

herrallsvenskan: 7689

Källa: SVFF, SFS

Rekommenderade artiklar

© 2014 Sesam