Tove Lundin: Tack till dig som har läst Sesam | Sesam
  • Tove Lundin, journalist och författare.
    Tove Lundin, journalist och författare.
Sesam

Tove Lundin: Tack till dig som har läst Sesam

Jag har så många roliga minnen från mina år på Sesam. Jag tänkte berätta om några.

Den här krönikan är den sista jag skriver för Sesam. Jag kommer att sakna det. Ibland, när man gör något för sista gången tänker man på första gången.

Första gången jag skrev för Sesam bodde jag i Stockholm med min sambo. Vi hade en liten katt, en liten lägenhet och en liten bil. En turkos Volkswagen-bubbla. Den var fin, men inte så säker i trafiken.

I dag, sex år senare, bor vi i ett hus med våra tre barn och sju hönor. Vi har en grå Saab. Den är säker att köra, men inte så fin.

Hade någon sagt till mig för sex år sedan att jag i dag skulle bo i ett hus med tre barn, hönor och ha en säker bil, skulle jag ha skrattat. Jag skulle ha skrattat så det kom tårar. Det trodde jag inte alls om mig själv då.

Det är spännande att tänka på vad jag gör om sex år. Kanske skulle jag skratta om jag hörde det nu.

Jag har så många roliga minnen från mina år på Sesam. Jag tänkte berätta om några. Till exempel när den svenska poeten Tomas Tranströmer fick Nobel-priset i litteratur 2011. Jag skulle skriva om det i Sesam och hittade en text av honom som jag kände igen.

Då förstod jag att jag hade citerat honom för min Sesam-kollega Sara Hasbar några veckor tidigare. Fast jag visste inte då att det var hans text. Men jag blev ändå mallig. Jag som aldrig känner till dem som vinner. Nu hade jag ju citerat en Nobel-pristagare innan den fick priset. Så jag skröt om det. Både för Sara och i min krönika.

Lite senare skulle jag skriva om Nobel-festen i Sesam. Jag har alltid drömt om att få vara där. Men då såg jag att middagen är tre timmar. Så länge skulle jag aldrig orka sitta stilla, skrev jag senare i en krönika. För tänk om jag blev kiss-nödig. Jag skrev också att det bara verkade vara gamla gubbar där. Inga unga prinsar, som jag fantiserat om.

Jag minns flera roliga fel vi har gjort i tidningen. Kanske är det roligaste jag minns när Sara skulle skriva skur-hink, men skrev skur-hunk. Ingen såg felet så det kom med i tidningen.

Jag tror att många såg framför sig en hunk, som är ett annat ord för en snygg person, som skurar golv. Vem vill inte ha en egen skur-hunk!

Men allra roligast tyckte jag det var att göra Sverige runt. Helst vill jag skriva om djur. Det gick så långt att Petra Hansson fick sätta en gräns. Max ett djur per Sverige runt fick man ha. Men ibland fuskade jag och tog två.

Tack till dig som har läst Sesam, så jag har haft någon att skriva till. Och eftersom man aldrig vet vad som händer i framtiden kanske vi ses en dag igen.

Ordlista

bubbl/a -an -or = gammal bilmodell som liknar en bubbla eller en skalbagge

citera -r -de -t = berätta något ordagrant

fuska -r -de -t = göra något man inte får

gräns -en -er här: sätta en gräns = säga var det är stopp

mallig -t -a = stolt över något

skryta, skryter, skröt, skrutit = berätta hur bra man är

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam