Oron att inte kunna lyckas i Sverige gick bort | Sesam
  • Austin Hamilton när han vann 100 meter under friidrotts-SM i Helsingborg i augusti 2017.
Sesam

Oron att inte kunna lyckas i Sverige gick bort

Austin Hamilton har kallats Sveriges snabbaste. Nu har han vunnit EM-brons själv och guld i stafett.

I Jamaica var tävla allt Austin Hamilton gjorde, trots att han brukade komma sist. Han och hans äldre kusiner älskade att tävla. De brukade springa, spela fotboll eller spela cricket.

Han tränade också friidrott. Men tränarna tyckte inte att han var tillräckligt bra. Därför fick han sluta.

Men när familjen flyttade till Sverige började han träna friidrott igen. Hans styv-pappa Claus tyckte nämligen att Austin hade talang. 12-åriga Austin tyckte att träningen i Sverige var roligare än på Jamaica.

– På Jamaica var det väldigt tuff träning. Det var enklare i Sverige. Här gjorde man allt det roliga: höjdhopp, längd och kula. Så jag tänkte ”skit samma, jag kör”, sa Austin till friidrott.se.

År 2012 fick Austin börja tävla för klubben Malmö AI. Det var då han började satsa på att springa sprint.

– På Jamaica fick jag aldrig tävla i sprint eftersom jag inte var tillräckligt snabb. När jag kom hit var jag bara glad att jag fick tävla, sa Austin.

Men han växte och blev större, starkare och snabbare. Bara tre år senare var Austin så bra att han fick tävla i sitt första internationella mästerskap, junior-EM.

Ett tag var det nära att han fick tävla för Jamaica i alla fall. Han fick nämligen inte bli svensk medborgare först. Han hade bott i Sverige för kort tid. Men han väntade istället tills han var svensk medborgare.

Mästerskapet gick inte så bra. Austin var osäker på om träningen i Sverige var tillräckligt hård.

– Jag fick tankar om att om jag vill bli bra behöver jag träna på Jamaica. Men mamma sa att jag behövde gå klart min utbildning i Sverige först. Sen fick vi se. Det lugnade mig lite, fortsatte han till friidrott.se.

I nästa EM år 2016 gick det mycket bättre. Austin tävlade i stafett. Han och laget slog då det nordiska rekordet för juniorer på 4x100 meter. Det blev ett EM-guld.

Austins form höll i sig. På SM sprang han sin snabbaste tid någonsin. 100 meter på 10,4 sekunder. Det visade sig vara svenskt rekord för juniorer.

Året efter tävlade Austin i EM i Belgrad. Han gick vidare till finalen i 60 meter löpning. Han kände sig snabb på träningen. Men han visste inte hur snabb.

Han sprang snabbare än han någonsin gjort förut, 6,63 sekunder. Det blev ett EM-brons. Det hade varken han eller hans tränare trott att han skulle lyckas med. Han hade bara hoppats gå vidare till semifinal.

– Jag var så himla glad. Äntligen hade jag fått resultat av all träning, sa Austin.

Efter det blev det inga fler planer på att flytta tillbaka till Jamaica.

– När jag lyckades på EM kände jag att jag kunde lita på min tränare. All oro för att jag inte skulle kunna lyckas i Sverige gick bort, fortsatte han.

Nästa dröm är att springa 100 meter på under 10 sekunder.

– Den har alltid funnits där och nu ser det plötsligt ljusare ut, sa han till Aftonbladet.

Ordlista

junior -en -er = unga personer, personer under 18 år

mästerskap -et - = en stor tävling som EM eller VM

rekord -et - = det snabbaste som någon har sprungit

sprint -en -er här: en tävlings-form där man springer kort och snabbt

stafett -en -er här: en tävlings-form där man tävlar i lag och springer en bit var

skit samma här: strunt i det

talang -en -er = något som man är bra på

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam