24 luckor fram till jul | Sesam
  • På fredag är det dags för adventskalendrarna. Här är några exempel på olika adventskalendrar. Längst upp till vänster är årets julkalender ifrån SVT. I mitten en chokladkalender och ett ljus som man kan bränna lite av för varje dag.
  • I vissa familjer gör man sin egen kalender. I varje lucka ligger en liten present.
  • Vincent Wettergren, Eva Rydberg, Monna Orraryd och Naima Palmaer har huvudrollerna i årets julkalender på SVT: Jakten på tidskristallen.
  • Det här är Sveriges första adventskalender. Aina Stenberg-MasOlle målade den åt Sveriges flickors scoutförbund.
Sesam

24 luckor fram till jul

Snart är det jul. Medan vi väntar på julen öppnar vi luckorna i vår adventskalender.

Den första december öppnar många den första luckan i advents-kalendern. Sedan öppnar man en lucka varje dag. Den sista luckan öppnar man på julafton.

Från början var adventskalendrarna av papp och hade 24 luckor. Bakom varje lucka finns en bild. Detta är kanske den vanligaste sortens kalender även i dag.

Men nu finns det också många andra sorters kalendrar. Bakom luckorna kan det finnas saker. Choklad-kalendrar är vanliga. Det finns också kalendrar med leksaker i. Och kalendrar för vuxna med schampo, smink eller andra saker.

Det finns kalendrar med fickor eller luckor där man själv kan lägga saker. Vissa föräldrar gör sådana kalendrar till sina barn. Då får barnen en liten gåva varje dag fram till jul.

SVT har också sin egen adventskalender. Den kallas jul-kalendern. Det är en tv-serie som visas varje dag fram till jul. Den som vill kan köpa pappers-kalendern som hör till.

Den första julkalendern på tv kom 1960. Den hette Titteliture. Sedan dess är julkalendern en populär tradition. Båda barn och vuxna ser på julkalendern.

Julkalendern väcker ofta starka känslor. Vissa kalendrar blir populära bland de flesta. Men många blir det diskussioner om. Människor kan bli mycket arga. Andra älskar samma kalender.

Den första adventskalendern tillverkades i Tyskland i början av 1900-talet. Aina Stenberg-MasOlle gjorde den första svenska adventskalendern. Hon var en känd konstnär. Hon målade många jul-kort. Kalendern kom 1934. Sveriges flickors scoutförbund sålde kalendern.

Än i dag säljer scouter adventskalendrar för att få pengar till sina aktiviteter. Många andra föreningar säljer också adventskalendrar. 1

Ordlista

aktivitet -en -er = något som man gör, till exempel leker en lek eller spelar ett spel

scout -en -er = person som tillhör en förening för barn och unga där man är ute mycket i naturen och har särskilda scoutkläder

Sveriges flickors scoutförbund = en förening som fanns förr och var för flickor som var scouter

tvserie -n -r = en film på tv som är delad i flera olika delar (avsnitt)

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam