Marie-Chantal Long: Vem behöver mina pengar mest? | Sesam
  • Marie-Chantal Long
    Marie-Chantal Long.
Sesam

Marie-Chantal Long: Vem behöver mina pengar mest?

Nu är det bestämt: från och med i dag är det slut med dubbel espresso från kiosken.

Jag är alltid trött på morgonen, för att jag går upp så tidigt: 05.30. Jag vill hinna umgås med maken över frukost-bordet, läsa tidningen, plocka undan i köket utan att stressa alltför mycket, duscha och hitta kläder som passar vädret. Sedan går jag hemifrån med hunden, rastar henne och låter henne nosa i gräset och på marken, åker buss till nästa förort, går med henne till hennes dagis – ja, sådant finns för dem som har pengar till det. Slutligen raskar jag i väg till den närmaste tunnelbane-stationen för att åka till arbetet, en resa på ungefär fyra minuter.

Vid trappan ner till tunnelbanan ser jag alltid en gammal man som tigger. I gången längre ner ser jag en yngre kvinna som också tigger. Precis vid spärrarna ligger en tobaks- och tidningskiosk. Ni vet, en sådan som finns nästa överallt i Stockholm, vid bussar, tåg-stationer osv. En sådan som också säljer kaffe och bullar. En sådan kiosk besöker jag ungefär tre gånger i veckan, just på morgonen, innan jag ska åka till arbetet och vill känna mig pigg i kroppen och klar i huvudet. Jag beställer alltid samma sak: dubbel espresso, ingen bulle. Den drycken kostar mig 25 kronor. Efter tio sådana blir den elfte gratis. Jag dricker, njuter av den starka smaken, åker till arbetet.

Ibland ger jag pengar till dem som sitter där och som jag passerar varje dag. Det är inte ofta, för jag har inte ofta mynt i fickan. Ibland blir det därför en 20-sedel från plånboken. Ibland, men inte så ofta.

I dag räknade jag i huvudet: 25 kronor, 3 gånger i veckan, är lika med 75 kronor. På en månad blir det ungefär 335 kronor, som jag dricker upp på väg till jobbet.

Jag skulle kunna vänta tio minuter och dricka en kopp svart kaffe på jobbet, gratis dessutom.

Jag skulle kunna ge mina 335 kronor till tiggarna som jag passerar varje dag. Det de behöver är säkert mer än en ”kaffe-kick” på väg till arbetet.

Nu skäms jag. Jag skäms för min dubbelmoral. Jag brukar säga att tiggare är fattiga människor som behöver pengar från oss som har arbete, hem, bankkonto och ibland hund på dagis. Vi som är rika jämfört med dem.

Nu är det bestämt: från och med i dag är det slut med dubbel espresso från kiosken. Mina 335 kronor får jag dela lika mellan gamle mannen vid trappan och den yngre kvinnan i gången.

Så får jag komma lite trött till arbetet, och bjuda mig själv på en kopp gratis, svart kaffe.

Ordlista

dagis -et - = för-skola för små barn när deras föräldrar arbetar

dubbelmoral -en = när man säger att man tycker en sak men gör tvärtom

frukostbord -et -en = bordet med frukosten som man har dukat fram

förort -en -er = områden utanför centrum där människor bor

pigg -t -a = full av energi

rasta -r -de -t här: låta hunden kissa och bajsa utomhus

tigg/a -er -de -t = be att andra människor ska ge en pengar utan att man arbetar

tunnelban/a -an -or = tåg i städer som går under jord också

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam