Beston Kalefa: Om pitabröd och kostymer | Sesam
  • Beston Kalefa
    Beston Kalefa föreläser om mänskliga rättigheter och hederskultur.
Sesam

Beston Kalefa: Om pitabröd och kostymer

Fy fan vad jag skämdes. För alla grannbarnen stod och tittade på och fnittrade.

Min släkt har blivit större. Min kusin har fått barn. Jag undrar hur livet kommer se ut för den lille. Att växa upp i två kulturer var inte helt lätt. Hur förbereder man ett barn för det?

Medan de blonda, blå-ögda barnen vaknade till lördags-morgon på tv så fick jag och min utrikes-födda kompis springa till affären. Inte till Ica utan till Ali-Baba i Örebro centrum. En kartong ägg och ett stort paket pita-bröd. När jag säger stort, så menar jag stort. Där gick vi som två gatu-barn med varsitt paket med 30 ägg och 75 pitabröd. Jag fattade aldrig varför inte Icas limpa dög. För mycket socker i, skrek mina föräldrar. Det är som att äta en kaka, sa de.

Undrar hur det lilla barnets matsäck kommer att se ut när det är utflykt med skolan. Mina föräldrar hade totalt missat det här med frukt, smörgås och risi-frutti. Mina föräldrar packade ner ris, gryta, kyckling-klubba och så klart pitabröd.

Jag ångrar än i dag att jag sa att jag också ville grilla korv som de andra barnen. På den tiden fanns inte kyckling-korv. Vad gjorde mamma och pappa? Jo, de beställde kycklingkorv från Tyskland. Enda problemet var att korven var lika stor som tio svenska korvar ihop. Så när de andra barnen tog fram pinnar för att spetsa sin korv med så fick jag ta en gren. Efteråt lade de andra barnen sin korv i korvbröd. Vart tror du min tog vägen? I pitabröd så klart.

Skolan var tuff. Första skol-dagen var inte någon hit heller. Mina föräldrar hade som jag, sett fram emot den dagen. De hade köpt en mini-kostym till mig inklusive slips. Pappa vatten-kammade mitt hår och mamma klädde på mig kostymen. Jag frågade om inte kostymen var lite för mycket. De sa att första skoldagen är viktig och att det var så här man klädde sig till skolan. Enda problemet var att de utgick från sin egen uppväxt och skolgång. De gick i den Sovjet-inspirerade skolan i Irak.

När jag kom till skolan så märkte jag ganska snabbt att jag var den enda i kostym. De flesta barnen hade ett par sköna brallor och en t-shirt. Någon flicka hade en enkel klänning. Jag frågade mamma och pappa varför jag var den enda i kostym. De andra har inte råd mitt barn, svarade de. Jag köpte aldrig den förklaringen.

Dagen tog inte slut där. När jag kom hem väntade pappa med video-kameran. Han tvingade mig att stå bredvid några rosa blommor och berätta om min dag för honom medan han filmade. Fy fan, vad jag skämdes. För alla grann-barnen stod och tittade på och fnittrade. Ja, kultur-krockarna var många. Så här i efterhand är de härliga att se tillbaka på.

Jag undrar hur mitt kära kusin-barn kommer se tillbaka på sin barndom när hen blir äldre. Förhoppningsvis ler hen åt minnena, som jag. Dags att sluta nu och ta en kvälls-macka. Var lade jag pitabrödet och kyckling-pålägget nu då?

Ordlista

brall/a -an -or (vardagligt) = byxor

duga, duger, dög, dugit = att vara bra nog

fnittra -r -de -t = skratta tyst

kostym -en -er = festliga kläder med jacka och byxa som hör ihop

köpte aldrig här: trodde aldrig på

limp/a -an -or = ett större bröd som man skär i flera tunna skivor

skäm/mas -s -des -ts här: tycka att något är väldigt pinsamt

uppväxt -en = tiden när någon växer upp från barn till vuxen

utrikesfödd -e -a = person som är född i ett annat land

vattenkamma -r -de -t = kamma håret slätt med vatten

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam