Trafikverket tar emot mutor | Sesam
Sesam

Trafikverket tar emot mutor

Myndigheten Trafikverket har ansvar för Sveriges vägar och järnvägar. I norra Sverige är det vanligt att Trafikverkets anställda tar emot mutor. Det berättade tv-programmet Kalla fakta i TV4 i måndags.

De anställda på Trafikverket får olika gåvor. Till exempel pengar, sprit-fester, surf-plattor, svetsar, golf-utrustning och fjällstuge-semestrar.

Leif Johansson var tidigare vägmålare. Han berättade om mutorna i Kalla fakta. Hans chef gav honom ett kuvert med pengar. Leif Johansson skulle ge kuvertet till en person på Trafikverket.

– När vi var ute efter vägen och körde så kom han. Det var ju bara att räcka över kuvertet. 50 000, det är jäkligt mycket pengar, sa Leif Johansson.

Mutorna gör så att Trafikverkets anställda är ”snällare” mot vägmålarna. Om målarna gör fel ska de betala pengar. Men de som har mutat slipper det. Och om det kommer en kontroll får de veta det i förväg.

Vägmålarna har också fått tillbaka pengar. Tjänstemännen på Trafikverket har betalat för bluff-fakturor. Då har vägmålarna fått skatte-pengar för saker som de inte har gjort. De kan till exempel ljuga om hur mycket de har gjort.

– Det räcker med att du gör en väg längre så har du fått tillbaka pengarna, säger vägmålaren Göran Eriksson. 1

Ordlista

bluffaktur/a -an -or = påhittade fakturor, man tar betalt för något man inte har gjort

faktur/a -an -or = ett papper som visar hur mycket man ska betala

mut/a -an -or ge en muta = ge någon pengar eller saker i hemlighet för att de ska göra ett bättre jobb

skattepeng -en -ar = pengar som människor har betalat i skatt

spritfest -en -er = fest med mycket gratis alkohol

vägmålare -n - = en person som målar vita streck på vägarna

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam