”Jag vill att fler ska förstå varför människor flyr” | Sesam
  • David började skriva om sitt liv när han gick på högstadiet och var ny i Sverige. Två böcker har han gett ut.
Sesam

”Jag vill att fler ska förstå varför människor flyr”

David har skrivit en bok om sitt liv. Han vill att fler ska förstå varför människor tvingas fly.

David Mohseni var 14 år när han ensam kom till Sverige för snart fem år sedan. Då hade han varit på flykt i olika länder i fyra år. Det berättar han om i sin bok Ligger Sverige i Iran. David började skriva om sitt liv när han gick på högstadiet och var ny i Sverige. 

– Mina nya vänner och en lärare ställde många frågor. De undrade varför jag kom till Sverige själv när jag var så ung. Det var därför jag började skriva. Fast jag tänkte ju inte då att det skulle bli en bok. 

Han bestämde sig för att berätta så mycket som möjligt, men några saker var för svåra att skriva om.

I dag har han fått både sin bok och novellen Eller sjunk i havet publicerade.

– Det var väldigt stort för mig att få två saker publicerade på så kort tid, säger han.

I boken berättar David Mohseni om sitt liv. Hur hans liv förändrades helt en dag när han var tio år. Då bodde han i ett hus i bergen i centrala Afghanistan med sina föräldrar och fyra syskon. Hans pappa var en fattig bonde som odlade vete, majs – och opium. Det var talibanerna som tvingade honom att odla opium. Sedan tog de opiumet och sålde det dyrt. 

Kriget kom allt närmare och familjens rädsla för talibanerna blev större. En natt träffades familjens hus av tung skottlossning och började brinna. David och hans äldre bror Ali flydde därifrån i panik, utan att få veta hur det hade gått för resten av familjen. Under flykten kom också bröderna ifrån varandra. Men tillsammans med två äldre pojkar flydde David till Iran. Där arbetade han sedan i en fabrik i tre år. Han bodde ensam i en källare i fabriken. Den mesta tiden var mat och en säng-plats hans enda lön. 

I Iran lyckades David Mohseni få kontakt med sin bror Ali igen. Han hade tagit sig till Sverige och ville hjälpa David att också komma dit. Det hårda livet på flykt fortsatte. David vandrade över bergen till Turkiet, med hjälp av smugglare. Han paddlade över Medelhavet i en liten gummibåt. Han åkte gömd i lastbilar. Han såg andra flyktingar dö, och flera gånger var han själv nära att dö. 

– En orsak till att jag skrev boken är att jag vill att fler ska förstå varför människor flyr. Och hur det är att vara på flykt. Det handlar om miljoner människor i hela världen, säger han.

David ville också berätta om Afghanistan.

– Många undrar varför det mest kommer ensamma killar från Afghanistan. En orsak är att talibanerna tar unga killar och gör dem till krigare. De ville ta min bror Ali också. Men talibanerna tar inte flickor, de tycker inte att flickor ska kriga. Det beror också på att tjejer inte har samma frihet som killar att vara ute själva. De riskerar att bli våldtagna och misshandlade. De har därför inte samma möjlighet att fly.

I dag studerar David Mohseni på gymnasiet. Efter det vill han fortsätta studera, men har inte bestämt vad. Han har kontakt med sin familj igen. De överlevde attacken, och bor nu i en by en bit ifrån deras gamla hus. David säger att hans svåra erfarenheter har lärt honom en viktig sak.

– Att man aldrig ska ge upp. Jag har haft många jättesvåra dagar, då jag inte ville leva längre. Men det finns alltid något du kan göra. Det kommer bättre dagar. 

Fakta: 

David Mohseni

Ålder: 19 år

Bor: I Borlänge

Gör: Studerar naturvetenskapliga programmet på gymnasiet

Intressen: Spela fotboll

Ordlista

novell -en -er = en kort berättelse

publicera/d -t -de här: ett förlag har gett ut en bok eller en novell

skottlossning -en -ar = när någon skjuter med vapen

taliban -en -er här: en väpnad islamistisk grupp i Afghanistan och Pakistan som bland annat utför bombdåd och mord

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam