Svensk uppfinnare grundade Nobelpriset | Sesam
  • Kazuo Ishiguro får årets Nobelpris i litteratur.
  • Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young.
  • Jacques Dubochet.
  • Joachim Frank.
  • Richard Henderson.
  • Barry Barish och Kip Thorne.
  • Rainer Weiss.
  • ICAN firar att de får nobels fredspris år 2017. Från vänster: Beatrice Fihn, VD, Daniel Hogsta, koordinator, och Grethe Ostern, medlem i styr-gruppen.
  • Alfred Nobel, 1833–1896.
  • Det är kungen som delar ut nobelpris-medaljerna, men hela kunga-familjen brukar delta i Nobelfesten. Här är kronprinsessan Victoria och drottning Silvia vid middagen ett tidigare år.
Sesam

Svensk uppfinnare grundade Nobelpriset

Den 10 december varje år är det Nobeldagen. Det är den dag som Nobelprisen delas ut. Det är också den dag som Alfred Nobel dog år 1896 i sitt hem i San Remo i Italien.

Alfred Nobel var en svensk uppfinnare och den som grundade Nobelpriset.

Han är mest känd för att ha uppfunnit dynamiten. Han uppfann dynamit genom att blanda nitroglycerin med en speciell sorts sand.

Dynamiten blev väldigt populär inom bygg-industrin och Nobel startade fabriker i mer än 20 länder. Det gjorde honom till en rik man.

Nobel hade skrivit ett testamente innan han dog. Han ville att den största delen av hans pengar skulle gå till en fond. Genom den skulle man dela ut priser till forskare som hade gjort viktiga upptäckter i fysik, kemi och medicin.

Man skulle också dela ut ett litteratur-pris till författare och ett freds-pris till en person som gjort ett viktigt arbete för fred.

Nobels testamente fick mycket uppmärksamhet efter hans död. Hans släktingar var missnöjda eftersom de ville ha pengarna själva.

Vissa tyckte också att det var fel att Nobel inte ville dela ut priset till bara personer från Sverige eller Skandinavien.

Han ville att priserna skulle gå till de personer som var bäst – vilket land de än kom ifrån.

Men på den tiden var det egna landet mycket viktigt. Att vilja dela ut priser till personer från andra länder var ett svek mot Sverige, tyckte en del.

Av samma orsak fanns det personer som var missnöjda med att Norge skulle dela ut fredspriset.

Det ska ha berott på att Norge hade kommit längre i freds-frågor än Sverige.

Men de andra priserna skulle Sverige dela ut, enligt testamentet.

Myndigheter i olika länder och den svenska kungen var missnöjda med olika delar av testamentet.

På grund av det tog det några år tills Nobel-stiftelsen bildades år 1900.

1901 delade man ut de första priserna. Då fick varje pris-tagare 150 800 kronor. Det hade i dag varit cirka 7,5 miljoner kronor.

Sedan 2001 har varje pristagare fått 10 miljoner kronor. I dag delar man ut priserna i Stockholms konserthus.

Efteråt är det en stor fest i Stockholms stadshus, där även kunga-familjen deltar.

Fakta: 

Årets pristagare

Litteratur: Kazuo Ishiguro från Storbritannien. Är mest känd för boken Återstoden av dagen, som även har blivit en film. Svenska akademien säger: ”Han är intresserad av att undersöka vad människor, eller ett samhälle, måste glömma för att kunna överleva”.

Medicin: Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young från USA delar på priset. De har forskat om cellernas inre klocka. De har visat hur celler i växter, djur och människor arbetar för att vara förberedda inför olika delar av dygnet.

Kemi: Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Hendersson delar på priset. Deras forskning har gjort det lättare för forskare att studera biomolekyler på ett nytt sätt. Det är till exempel viktigt för att förstå hur hormoner fungerar och för att ta fram nya läkemedel.

Fysik: Kip Thorne, Barry C Barish och Rainer Weiss delar på priset. Deras forskning har fångat upp svall-vågor från två svarta hål som har krockat med varandra. De vågorna innehåller information om himla-kroppar som vi inte kan få på något annat sätt.

Fred: ICAN, en internationell organisation som arbetar mot kärnvapen. ICAN får priset för sitt arbete med att visa på hur farliga kärnvapen är och för sin kamp för ett internationellt förbud mot kärnvapen.

Sedan år 1968 finns det även ett pris i ekonomi. Det delas ut tillsammans med Nobelprisen, men det är inte ett riktigt Nobelpris. Det var Sveriges Riksbank som grundade priset 1968. Det heter ”Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”. Det delar man ut till någon som har gjort ett viktigt arbete inom ekonomisk vetenskap. Nobelstiftelsen godkände priset, men det är Riksbanken som betalar pris-pengarna till den som får priset.

Det finns flera andra grupper som också har föreslagit ”nobelpris” till nya områden. Men Nobelstiftelsen har bestämt att de inte ska godkänna fler priser.

Ordlista

dynamit -en = ämne som exploderar och som man kan spränga till exempel berg med

fond -en -er = pengar som man ska använda till något särskilt

grundare -n - = den som startar något, till exempel ett företag

himlakropp -en -ar = till exempel en stjärna, sol eller planet i rymden

Nobelstiftelsen = stiftelse som tar hand om de pengar som Alfred Nobel hade när han dog. Den har även ansvar för arrangemang och information när man delar ut Nobelprisen

prispengar - = de pengar man får när man vinner ett pris

Svenska akademien = den institution som bestämmer vem som ska få Nobelpriset i litteratur

styrgrupp -en -er = en grupp där de som leder en organisation eller ett företag är med

testamente -t -n = ett skrivet papper som visar vem som ska få det som en död person har ägt

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam