• Moderaternas partiledare Ulf Kristersson står längst fram till höger. Med på bilden är också Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C). Dessa var också med i debatten: Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin (MP) och Jimmie Åkesson (SD).
Sesam

Kristersson klarade partiledardebatten

Partiernas ledare debatterar ofta. Inte minst i riksdagen. Men sedan 1973 debatterar de också i tv. Då var den första direktsända val-debatten i tv. Då debatterade Socialdemokraternas ledare Olof Palme med Centerpartiets ledare Thorbjörn Fälldin. Den debatten var bara några dagar före valet.

Numera debatterar partiledarna inte bara före valet. Det är många debatter och det finns också flera tv-kanaler. Många tycker inte att partiledardebatterna är så viktiga längre.

Men söndagens partiledardebatt var ändå speciell. I alla fall för en person. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Detta var hans allra första partiledardebatt. Det var väldigt viktigt för honom och för Moderaterna att den gick bra. Om ett år är det val. På detta år ska han få människor att lita på honom och Moderaterna.

Hur gick det då? Åsikterna är olika. Men de flesta verkar tycka att det gick ganska bra. Bland annat debatterade han mot statsminister Stefan Löfven från Socialdemokraterna.

När moderater och socialdemokrater möts diskuterar de ofta skatterna. Så var det nu också.

– Ni tar för lätt på problemen och slösar bort den bästa tid vi har, sa Ulf Kristersson.

– Vi har fortfarande problem, men det enda ni säger är sänkta skatter, svarade Stefan Löfven.

Men det var inte Ulf Kristersson som fick mest uppmärksamhet. Det var istället Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna.

Alla andra partier är emot honom.

Jimmie Åkesson sa att han och Alliansen är överens om hur vården ska bli bättre. Han sträckte ut handen mot Ebba Busch Thor från Kristdemokraterna.

Men hon vägrade att ta hans hand.

– Du kan ju inte ens hålla ordning på din egen riksdags-grupp. Hur ska du då kunna hålla ordning på vården? sa hon. Hon kallade Åkessons riksdagsgrupp ”en skandalfabrik utan like”.

Men efter debatten tog Ebba Bush Thor ändå Jimmie Åkessons hand.

Ordlista

Alliansen = de fyra högerpartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna

direktsändning -en -ar = ett tv-program som kommer i tv direkt när det händer

skandalfabrik -en -er = att en person eller en grupp gör skandal om och om igen

utan like en skandalfabrik utan like = en grupp som gör fler skandaler än någon annan

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu