Jag är en främling i detta land | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Jag är en främling i detta land

Efter bara några få timmar var jag så arg, att jag var tvungen att gå från vardagsrummet ett tag. Varför var jag så arg?

Jag är en främling i detta land… Gunnar Ekelöf, en stor, svensk poet, skriver denna mening i en dikt år 1945.

När jag i min tur skriver detta är det faktiskt inte Sverige jag tänker på utan Frankrike, mitt alldeles eget hemland. Låter det konstigt? Kanske inte så konstigt trots allt, när hemlandet inte är hemma längre. När det är utlandet som blivit hemma. När utlandet blivit hemlandet.

Min gamla pappa har nu blivit ganska sjuk och jag ville krama honom riktigt hårt. Så förra helgen åkte jag till honom i södra Frankrike. Där bor också hans fru, som inte är min mamma. De har tre barn ihop, och ett av dem, min lilla-syster som bara är 22, hälsade på hela helgen med sin lilla dotter. Efter bara några få timmar var jag så arg, att jag var tvungen att gå från vardags-rummet ett tag.

Varför var jag så arg? För att det fina barn-barnet, en mycket glad tre-åring, full av liv och nyfikenhet, fick höra hela tiden att det hon gjorde var fel: det var fel att prata så som hon gjorde, det var fel att be om en efterrätt, det var fel att lämna bordet och sen vilja komma tillbaka, det var fel att försöka göra en macka av lite bröd och spagetti, det var fel att skratta. När hon inte lyssnade och lydde, hotade hennes mormor, min pappas fru, med att ge henne smisk på rumpan eller en örfil. Det är så barn uppfostras i Frankrike. Tvååringar, treåringar förväntas förstå allt som sägs till dem. Och lyda.

Jag kom ihåg att det var så jag och mina syskon uppfostrades på 50- och 60-talet. Jag kom ihåg att jag blev så förvånad när jag kom till Sverige 1980 och mina nya, svenska vänner pratade vänligt med sin tvååring. Ibland var det svårt och det tog tid. Men aldrig, aldrig slog de barnet eller hotade henne. Det var så nytt för mig, så främmande.

I dag, 37 år senare, är det tvärtom: det är hot om smisk eller örfil som är det främmande. Och det är jag som är främling i mitt hemland. Jag var glad att åka hem på söndagen. Hem till Sverige som inte är mitt hemland men där jag känner mig hemma. Hem till Sverige, där jag ser ut och låter som en främling.

Jag känner mig vilsen. Ibland vet jag inte längre vem jag är. Jag är inte ensam om detta. Vi är många som inte längre vet, efter så många år i ett annat land än hemlandet. Nya vanor, nya värderingar. Vi är många som blir förvirrade. Splittrade.

Det går över. Just nu är jag bara ledsen. Jag vet inte riktigt vem jag är.

Ordlista

dikt -en -er här: en ganska kort text på till exempel rim och rytm eller ord som låter bra när man läser dem högt

främling -en -ar = en människa som man inte har sett tidigare och som man inte känner

splittra -r -de -t här: dela något i flera delar

uppfostra -r -de -t = lära till exempel ett barn hur man bör vara och hur man ska bete sig mot andra

van/a -n -or här: något som man alltid gör på samma sätt

vilsen, vilset, vilsna = som har fått problem och är förvirrad

© 2019 Sesam