Skottdåd på festival i Las Vegas | Sesam
  • Många behövde vård när en man sköt mot publiken på en musikfestival i USA. På bilden: en av många festivaldeltagare som fick fly.
Sesam

Skottdåd på festival i Las Vegas

Det har varit ett skott-dåd i Las Vegas. En man sköt med maskin-gevär på människor som besökte en festival. Minst 59 personer dog och över 500 personer blev skadade.

En man har skjutit många människor på en konsert i Las Vegas i USA. Det var på måndag morgon, svensk tid. Mannen sköt från våning 34 på ett hotell. Under hotellet var det en festival med country-musik som heter Route 91 Harvest. Country-sångaren Jason Aldena skulle precis uppträda. Många människor stod framför scenen. Då sköt mannen mot dem med ett maskingevär. Minst 59 personer dog och över 500 blev skadade. Polisen hittade mannen på hans hotell-rum. Han var död, polisen säger att han sköt sig själv till döds. Polisen hittade 23 vapen i rummet.

Mannen hette Stephen Paddock och var 64 år. Han bodde på ett hem för äldre i en stad som heter Mesquite, utanför Las Vegas. Mannen har inte gjort några brott innan, och var inte med i någon extremist-grupp. Polisen vet inte vad han har för motiv. Terror-gruppen Islamiska staten tog på sig dådet. De säger att Paddock hade konverterat till islam. Men de har inga bevis för det, och FBI säger att mannen inte var en terrorist.

Rasmus Eljanskog jobbar på Utrikesdepartementet. Han säger att inga svenskar är döda eller skadade. Men flera svenskar var på festivalen.

Greger Fridlund hade åkt från Tranås för att lyssna på countrymusik. Han var på konserten när skjutningen började. Han sprang flera hundra meter till ett staket.

– Vakterna öppnade staketet på ett ställe, så vi kunde klättra ut, säger han till Dagens Nyheter.

Greger stannade vid staketet och hjälpte fler människor. De var skadade och blodiga. Han hjälpte dem att ta sig över det höga staketet.

– Jag ville hjälpa. Annars hade de skadat sig när de föll från en så hög höjd, säger han till Dagens Nyheter.

Jon Bessette var också på festivalen. Han stod i publiken när han hörde skott.

– Bandet sprang av scenen. Det blev panik. Alla sprang och folk trampade på varandra, säger han till tv-kanalen NBC.

Skjutningen är den dödligaste i modern amerikansk historia.

Ordlista

dåd -et - = ett allvarligt brott

festival -en -er = stor fest

konvertera -r -de -t = byta religion

maskingevär -et - = automatvapen som kan ladda om sig själv och som sprutar ut många kulor

modern -t -a här: ny

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam