Nazistmarsch stoppad i Göteborg | Sesam
  • Polisen avbröt Nordiska motståndsrörelsens demonstration innan den hann börja.
  • Runt 10 000 personer demonstrerade mot Nordiska motståndsrörelsen.
Sesam

Nazistmarsch stoppad i Göteborg

Polisen stoppade nazist-demonstrationen i Göteborg innan den hann börja. De ansåg att Nordiska motståndsrörelsen försökte starta ett våldsamt upplopp.

I lördags skulle det ha varit en stor nazist-demonstration i Göteborg. Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, skulle marschera genom centrala Göteborg. De hade tillstånd att göra det. De skulle gå från Sten Sturegatan till Gamla Ullevi. Det är ungefär 800 meter.

Men demonstranterna samlades innan demonstrationen skulle börja på en plats nästan tre kilometer längre bort. Nordiska motståndsrörelsen försökte alltså göra sin marsch längre, vilket de inte fick. Vid 12.30-tiden var de på väg till Sten Sturegatan, där demonstrationen skulle börja. Men innan de hade kommit fram dit sprang flera hundra demonstranter iväg åt ett annat håll. Där hissade de sina flaggor. Men de hade inte tillstånd att demonstrera på den platsen. Därför kallade polisen dit ännu fler poliser. Det blev bråk mellan en del nazister och poliser, men polisen fick kontroll över situationen. Ingen blev allvarligt skadad, men en polis bröt armen. Efter det stoppade polisen Nordiska motståndsrörelsen från att demonstrera.

Ungefär 10 000 personer hade också samlats för att demonstrera mot Nordiska motståndsrörelsen. En del personer från den demonstrationen kom för nära Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Men polisen lyckades hålla dem ifrån varandra.

23 personer från Nordiska motståndsrörelsen är nu misstänkta för våldsamt upplopp. En person från den andra demonstrationen är misstänkt för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman, rapporterar Sveriges Radio.

Ordlista

demonstrant -en -er = person som demonstrerar (protesterar mot något)

marschera -r -de -t = gå i takt och med jämn fart (till exempel om demonstranter eller soldater)

Nordiska motståndsrörelsen = en nordisk militant nazistisk organisation och ett politiskt parti

våldsamt upplopp = ett brott som innebär att en grupp människor stör den allmänna ordningen och använder våld mot någon person eller egendom

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam