”Om jag hamnar i fängelse i Sverige, är det ändå bättre än här” | Sesam
Sesam

”Om jag hamnar i fängelse i Sverige, är det ändå bättre än här”

För trettio år sedan kom Felicia Chivaran till Sverige från Rumänien med sin dotter Alicia, som då var två år. Rumänien hade ett kommunistiskt styre på den tiden, mycket i landet var svårt.

– Man fick köa för allt. För att få mjölk eller smör. Ibland tog det slut innan man kom fram. Tv, radio och tidningar var bara propaganda om hur bra vi hade det. Även böckerna.

– Men ibland kom en bok med ett dolt budskap. Alla ville läsa den boken. När någon hade fått tag på en sådan bok var det viktigt att alla i vänskaps-kretsen skulle få läsa. Man kände en sådan tillfred-ställelse av att någon kunde uttrycka något förbjudet, och alla kunde ta del av det, säger Felicia.

Hon bestämde sig för att lämna Rumänien. Därför behövde hon ett pass. Men det var svårt att ordna.

Hade man familj i andra länder var det lite lättare.

– Man fick inte åka utomlands, bara till kommunistiska länder. Alicias pappa är från Syrien, och därför fick vi ha pass. Det tog ett år, och många besök hos myndigheterna. Varje gång hittade de på något nytt. Jag måste ha ett papper från en myndighet. När jag kom med det fattades det ett papper från en annan myndighet. Jag kunde inte komma tillbaka dagen efter. Jag fick en tid, om två eller tre veckor, säger hon.

Slutligen fick de sina pass. Resan till Sverige gick med flyg och tåg via Tyskland. Då fanns det Öst- och Västtyskland. Tack vare en inbjudan från vänner i Frankfurt i Västtyskland kunde de resa dit.

– Vi kom till Östberlin med flyg. Sen åkte vi tåg en hel natt till våra vänner i Frankfurt. Där stannade vi tre dagar. Sen åkte vi tåg igen, till Köpenhamn och vidare till Malmö. Jag visste inte mycket om Sverige. Men en släkting bodde här. Hon sa att man blir bättre behandlad i svenska fängelser än i Rumänien. Då tänkte jag att även om de inte ger mig asyl, och om jag hamnar i fängelse i Sverige, är det ändå bättre än här. Jag tänkte mycket på Alicias framtid, säger hon.

Felicia är utbildad sjuksköterska i Rumänien. Innan hon fick sin svenska sjuksköterske-examen jobbade hon som under-sköterska. Samtidigt pluggade hon det svenska språket.

– På den tiden fick man göra ett språk-prov. När man var godkänd på det kunde man tenta av alla ämnen man hade läst i hem-landet. Det var tio tentamina under tre dagar. Jag var så osäker på mig själv och tänkte att jag kanske blir godkänd på en eller två. Men när resultatet kom såg jag att jag var godkänd på alla. Jag har sagt till Alicia att den lyckligaste dagen i mitt liv var när hon föddes. Men sen var det när jag fick svaren från tentamina, säger Felicia och skrattar.

Efter några år lärde Felicia känna en kvinna, Ingegärd. De blev vänner. Av henne fick hon lära sig svenska traditioner.

– Jag förstod senare hur mycket det betydde. Att få se hur det går till i Sverige när man tar studenten, gifter sig, och prova svensk mat, säger Felicia. 1

Fakta: 

Felicia Chivaran

Bor: Rimbo

Familj: Dottern Alicia

Gör: Pensionerad sjuksköterska

Ordlista

propaganda -n = reklam för att påverka människor att till exempel rösta på ett visst parti

tenta -r -de -t tenta av = göra ett prov

tentam/en -en -ina = prov på högskola och universitet

tillfredställelse -n = känna sig nöjd

vänskapskrets -en -ar = grupp med vänner

underskötersk/a -an -or = person som jobbar inom vården med en lägre utbildning än en sjuksköterska

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam