Jag går över fjällhöga Nord, fallera! | Sesam

Krönika


1

  • Fjällräven Classic är en vandring som går från Nikkaluokta till den här lilla orten, Abisko. Sträckan är 11 mil lång och går över fjällen.
  • Beston Kalefa
Sesam

Jag går över fjällhöga Nord, fallera!

Några sa att det skulle bli en kul utmaning. Andra skrattade åt mig och sa att jag skulle dö.

Där satt jag på toaletten. Utanför hörde jag ur högtalarna hur de räknade ner från 10. 3, 2, 1 och där var årets Fjällräven Classic igång.

Jag befann mig på en toalett i byn Nikkaluokta. Nikkaluokta ligger 1 361 kilometer norrut från Örebro där jag bor.

Jag förstår om du undrar vad jag gjorde där. Det gjorde jag också.

En vän hade övertalat mig att vi skulle gå något som kallas Fjällräven Classic. Det är en vandring som går från Nikkaluokta till den lilla orten Abisko. Sträckan är 11 mil lång och går över fjällen.

Längs vägen äter du frys-torkad mat, sover i tält, gör dina behov ute i det fria och vandrar.

Jag fick rådet att träna inför vandringen genom att ta långa promenader med packning på ryggen, styrke-träna och jogga.

När jag berättade för folk att jag skulle gå denna vandring fick jag olika svar. Några sa att det skulle bli en kul utmaning och vara roligt. Andra skrattade åt mig och sa att jag skulle dö och att jag inte skulle klara det.

Jag kan nu i efterhand konstatera att båda sidorna hade rätt.

Så vad lärde jag mig under resa?

1. Sträckan. 11 mil är jävligt långt i fjällen. Lägg då till en packning på 18 kilo och ett par vandrings-kängor som väger 1 kilo per sko. Alla hade varnat mig för skavsår. Jag tog med två paket skavsårs-plåster – som jag aldrig behövde!

2. Toaletter. Andra dagen kom den där jobbiga känslan. Jag menar inte att jag var kissnödig, utan det andra. Problemet var att vi befann oss på en väldigt otaktisk plats. Det var ett öppet landskap utan träd eller buskar. Folk gick förbi hela tiden. Hur skulle jag gömma mig och samtidigt hitta en skön position? Jag fick lämna spåret och gå 200 m åt sidan tills jag hittade en liten kulle. Jag satt bakom kullen på två stenar. En sten för varje skinka. Det kändes som att föda ett barn. Vi hade svettats otroligt mycket och druckit alldeles för lite. Efter den upplevelsen drack jag vatten hela tiden. Det gjorde inget att jag var tvungen att stanna och kissa hela tiden. Så länge jag slapp föda barn igen.

3. Turister. Det var strax över 2 000 deltagare och 74 procent var turister. De kom från hela världen. Jag kan stolt meddela att jag var den enda kurd-svensken. Andelen svenskar var endast 26 procent. Om du frågar mig så är svenskarna smarta, det är därför de inte går den här helvetes-vandringen.

Att gå denna vandring har varit bland det bästa och det värsta jag någonsin gjort. Jag dog inte, men det var nära ett par gånger. Och nu vet jag vad jag sjunger om, när jag sjunger ”Du fjäll-höga nord, du tysta, du glädje-rika sköna”.

Vet du?

Ordlista

deltagare -n - här = en av dem som vandrade

frystorka/d -t -de frystorkad mat = mat som frysts ner och sedan torkat för att hålla länge och väga lite

helvetesvandring -en -ar = en mycket svår vandring

kull/e -en -ar här: en ganska liten upphöjning i marken

otaktisk -t -a här: som inte är taktisk och inte använder taktik

skavsår -et - = ett sår som blir när till exempel en sko gnider mot huden

sträck/a -an -or = en längd på till exempel en väg

vandringskäng/a -an -or = en sko med högt skaft som man kan gå långt i

© 2019 Sesam