Svårt att vara arg på rätt sätt | Sesam

Krönika


Tove Lundin
Sesam

Svårt att vara arg på rätt sätt

Tyvärr har jag aldrig lärt mig hur man gör när man är arg. Jag tror det beror på att jag är tjej.

Jag börjar med en varning. Den här texten handlar om en lite obehaglig, men mycket viktig sak. Den handlar om ilska. Om att vara arg. Men det ska också handla om hur härligt det kan vara med långa promenader. Och om hur de två sakerna hänger ihop för mig.

Jag tror att vi människor blir olika mycket arga. Några är nästan aldrig arga. I alla fall inte så att det syns. Medan andra är arga ofta, och på mycket. Jag är av det senare slaget. Jag är alltså arg ofta och på mycket. Tyvärr har jag aldrig fått lära mig hur man gör när man är arg. Jag tror det beror på att jag är tjej.

Tjejer ska helst inte vara arga så att det syns, tycker samhället. Vilket är dumt. Vi har ju så mycket att vara arga över, tycker jag. Som lägre löner, dålig förlossnings-vård och annan ojämställdhet.

Eftersom jag aldrig fått träna på ilska blir det ofta fel när jag är arg. Man kan säga att det arga inte hamnar där det ska. Det kommer för mycket på samma gång. Ibland går något sönder, som ett glas. När jag var barn fick min mamma ta emot allt mitt arga. Ingen av mina kompisar hade ens sett mig arg. Ilskan sparade jag till jag kom hem.

I dag är det min sambo som oftast får se mig arg. Sen ångrar jag mig. Det var inte honom jag var arg på. Jag skäms och säger förlåt. Men att skämmas över sin ilska är inte heller bra.

Jag har gått i terapi för detta. Jag har provat mind-fulness, och att andas med magen. Jag har provat att räkna till tio när jag blir arg.

Men det är som att försöka släcka en stor skogs-brand med ett glas vatten. Nu har jag alltså hittat en lösning som fungerar.

Jag går en lång promenad. Den första kilometern känner jag ingen skillnad. Kläderna skaver och det känns tungt i benen.

Men efter två kilometer händer något. Det är alltid på samma ställe, när skogen blir en åker. Plötsligt känns det lättare att andas och det arga börjar rinna av.

Efter ännu en kilometer är nästan all ilska borta. Och när jag kommer hem är jag alltid glad igen.

Ordlista

förlossningsvård -en = vård för kvinnor som föder barn

mindfulness = en form av meditation

obehaglig -t -a = otrevlig

ojämställdhet -en = inte lika rättigheter mellan kvinnor och män

skava, skaver, skavde, skavt = gnida mot och vara obekväm

© 2019 Sesam