Olika lång tid att bli svensk medborgare? | Sesam

Fråga oss


Svenskt medborgarskap

  • Kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltar i en ceremoni för nya svenska medborgare i Nacka stadshus. Under en sådan ceremoni hälsar man nya svenska medborgare välkomna till Sverige. År 2015 fick Sverige en ny lag. Enligt den ska alla kommuner ordna en ceremoni en gång varje år för att hälsa nya medborgare välkomna.
Sesam

Olika lång tid att bli svensk medborgare?

Jag har ansökt om svenskt medborgarskap. Nu har det gått nio månader och jag har ännu inte fått något svar på min ansökan. Jag har mejlat till Migrationsverket och frågat varför. De svarade att min ansökan står i kö och att det tar mellan 12 och 20 månader att få ett svar. Men jag känner många som har fått besked om medborgarskap efter en vecka eller en månad. Jag har inte begått något brott. Var finns rättvisan i det här?

SVAR: Det tar olika lång tid att få svar på en ansökan om medborgarskap. Orsaken till det är att Migrationsverket måste utreda en del ansökningar mer än andra. Om all information finns i en ansökan och Migrationsverket inte behöver utreda den mer tar det en till fyra månader att få svar. Men när Migrationsverket måste utreda en ansökan tar det mycket längre tid att få ett besked. Då kanske Migrationsverket måste kontakta dig eller en annan myndighet för att få mer information i ärendet. Då kan det ta cirka 19 till 21 månader att få ett besked om medborgarskap.

En annan orsak till att det tar lång tid att få svar är att antalet ansökningar om svenskt medborgarskap har ökat. År 2016 fick Migrationsverket tusentals fler ansökningar än året innan.

Ordlista

ansök/an -ningar = ett brev där man ber om att få något (till exempel ett arbete eller ett medborgarskap)

besked -et - = ett svar eller till exempel information om vad någon har bestämt eller vad som ska hända

ceremoni -n -er = en högtidlig stund där man firar något, till exempel att någon gifter sig eller får ett pris

utre/da -der -dde -tt = undersöka något noggrant för att få veta något

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam