Aurora är den största militärövningen på mer än 20 år | Sesam
  • Övningen handlar om att landet A-land anfaller Sverige. A-land är ett påhittat land som ligger på samma plats som Ryssland.
Sesam

Aurora är den största militärövningen på mer än 20 år

Aurora 17 kallas övningen. Den är den största militära övningen i Sverige på mer än 20 år. Hela Sveriges militär är med. 19 000 män och kvinnor deltar.

Också militärer från andra länder är med. De kommer ifrån Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA.

Aurora är till för att militären ska bli starkare. Man ska öva sig på att försvara Sverige mot fiender. Det är också ett sätt att visa för andra länder att Sverige kan försvara sig.

Aurora handlar om att landet A-land anfaller Sverige. A-land är ett påhittat land som ligger på samma plats som Ryssland.

Aurora kommer att märkas på flera sätt. Många militär-fordon kommer att köra på vägarna. Militären kommer också att använda flygplan, båtar och tåg.

Så här skriver Försvarsmakten på sin hemsida: ”Du kommer att höra oss. Du kommer att se oss. Du kommer att möta oss på vägarna, i skogen, i städer. Vi övar där för dig, för oss och för Sverige. Vi övar för att vi ska vara beredda att försvara det som är viktig.”

Olof Johansson är planerings-ansvarig för arméns delar av Aurora.

– Visst kommer man att märka av att vi finns i området. Men man ska komma ihåg att vi är där för att försvara Sverige. För att lösa vår uppgift behöver vi ta plats. Det hoppas vi att Sveriges folk förstår och respekterar. Vi finns ju för deras skull, säger Olof Johansson på Försvarsmaktens hemsida.

Ordlista

an/falla -faller -föll -fallit = börja slåss mot någon eller starta krig mot någon

armé -n -er = soldater som strider på marken

del/ta -tar -tog -tagit = vara med på

försvara -r -de -t sig här: stoppa ett anfall

militärövning -en -ar = när militären tränar sig på att kriga

ta plats här: synas och höras

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam