Du som läser denna krönika... | Sesam

Krönika


1

  • Marie-Chantal Long
Sesam

Du som läser denna krönika...

Tänk så roligt det är att läsa böcker och tidningar. Det gör jag, flera timmar varje dag. Jag läser mest på svenska, men även ibland på franska och engelska.

Tänk så roligt det är att titta på alla möjliga filmer och serier, på teve eller på bio. Filmer som kommer från Tyskland, från Japan, från Indien. Jag pratar inte tyska, inte japanska, inte hindi eller urdu. Men alla filmer textas på svenska. Det är en port till andra länder och kulturer, till andra världar utanför min egen värld.

Tänk nu, du som läser denna krönika: tänk att du inte kan läsa. Du ser tecken på tidnings-bladet men du förstår inte vad du ser. När du tittar på folk runtomkring dig, ser du hur de tittar på alla dessa tecken. De följer tecknen på raderna med blicken, de vänder blad i tidningen. De tittar på nästa blad. De kanske letar efter nånting. De kanske läser, och skrattar. Visar det för kompisen som sitter bredvid.

Tänk att du inte kan skriva heller. Du kan inte läsa sms och du kan inte skriva det heller. Du kan inte skriva mejl och inte läsa det heller. Du kanske kan prata på ditt språk, eller ett annat språk, svenska till exempel. Du kan med kroppen visa vad du vill. Du kan prata i telefon. Dansa. Rita. Du kanske kan spela ett instrument. Du kan sjunga, en sång som andra sjöng före dig och som du har hört. Inte läst.

Men du kan inte läsa och inte skriva.

I Sverige, i hela Europa, i USA, Australien, ja i nästan hela världen MÅSTE du kunna skriva och läsa. Om du inte kan det, får du inget jobb. Det är svårt att hyra lägenhet, att öppna bank-konto, att hjälpa barnen med läxorna.

Tänk vilken lyx det är, att kunna skriva och läsa, kommunicera med hela världen, använda mobil och dator, internet. Att kunna skriva en annons om att du vill köpa en begagnad bil eller sälja din kamera. Att kunna läsa viktiga papper, från kommunen, Försäkringskassan, högskolan, barnets förskola, dina vänners brev. Att läsa och skriva är för många som att cykla: när du vet hur du ska göra, glömmer du hur det var när du inte kunde.

Det kommer många människor till Sverige som inte gått i skolan i hemlandet, eller bara i några år, tre eller fyra. Här måste de lära sig att prata och förstå svenska, och även skriva och läsa. Ibland måste de först lära sig alfabetet, som de små barnen i skolan. Vad de kämpar, dag efter dag! Det är så svårt ibland. Men en vacker dag så sitter de där bredvid dig, tittar i tidningen, bläddrar, skrattar och visar dig det roliga, kanske läser det högt för dig.

Vilken kamp! Vilken seger! Vilken lycka!

Ordlista

begagnad = som någon har använt tidigare

bläddra -r -de -t här: vända sidorna

port -en -ar här: väg in

© 2019 Sesam