”Jag hade inte språket, vilket är viktigt vid förlossningar” | Sesam
  • Rafael utbildade sig till sjuksköterska i Spanien. I London arbetade han först inom cancervården men studerade sedan vidare till barnmorska.
Sesam

”Jag hade inte språket, vilket är viktigt vid förlossningar”

I Sverige är det sällsynt med manliga barnmorskor. Men i Rafaels hemland Spanien är det vanligt.

Sedan Rafael började arbeta här i Sverige presenterar han sig med sitt namn och med att han arbetar som barnmorska. Om han inte gör det tror alla patienter att han är läkare.

– Det har satt sig i ryggmärgen. Det är nästan så att jag även privat presenterar mig som Rafael Caballero, barnmorska, säger han till tidningen Etc Malmö.

I Spanien studerade han till sjuksköterska. När han var klar flyttade han till London för att arbeta. Han hade fått ett arbete på en cancer-avdelning. Men det blev inte som han hade tänkt sig. Patienternas allvarliga sjukdomar påverkade honom mycket.

– Jag blev påverkad av allt det sorgliga, och bar det med mig. Att bara jobba med patienter som inte kunde bli friska igen blev för tungt, berättar han för Etc.

Så efter en tid bestämde han sig för att utbilda sig till barnmorska i London. Han kände genast att han hade gjort rätt val. Det kan finnas tunga stunder även i en förlossnings-sal men oftast är en födsel en lycklig händelse.

– Det kan vara mycket stressigt och ibland händer det jobbiga saker. Men oftast går det ju bra. Att se mammans och pappans ansikten då barnet för första gången skriker kan få mig att gråta, säger han.

Han hade en plan att flytta ända till Australien efter att han hade blivit barnmorska. Men kärleken stoppade den. En svensk barnmorska började arbeta på hans arbets-plats. Rafael blev kär.

Först provade paret att bo och arbeta i Rafaels hemland Spanien. Men de trivdes inte med hur vården fungerade där. I Spanien är det läkaren som bestämmer över både barnmorskan och kvinnan som föder. Rafael tyckte inte att kvinnan själv fick vara med och styra tillräckligt.

2008 blev det flytt igen. Den här gången till Sverige. Men det tog flera år innan Rafael började arbeta som barnmorska här.

– Jag hade inte språket, vilket är viktigt vid förlossningar. När man har ont kan man bli mycket rädd, och då måste man kunna förstå varandra, säger han.

Han började studera istället. Han studerade svenska och tog en master-examen i folkhälsa. Efter det började han söka arbete. Först tänkte han inte arbeta som barnmorska utan sökte jobb som sjuksköterska. Men det slutade med att han fick jobb på förlossnings-avdelningen i Lund i södra Sverige. Där trivs han bra även om han är den ende manlige barnmorskan.

– Jag känner mig väldigt välkomnad av de andra barnmorskorna. Det finns ju män här också, även om de är läkare, säger han till Etc Malmö.

Fakta: 

Rafael Caballero

Ålder: 37 år

Familj: Fru och två barn

Utbildning: Utbildad sjuksköterska samt en masterexamen i folkhälsa vid Lunds univeristet

Yrke: Barnmorska vid förlossningen i Lund

Ordlista

barnmorsk/a -an -or = en person som har till yrke att hjälpa till när kvinnor ska föda barn

folkhälsa -n = hur en hel befolkning mår

förlossning -en -ar = när en kvinna föder sitt barn

förlossningsavdelning -en -ar = avdelningen för förlossningar på ett sjukhus

masterexamen = en högre universitetsutbildning

privat här: utanför arbetet

satt sig i ryggmärgen sitter i ryggmärgen här: något som man har gjort många gånger och därför kan bra

Rekommenderade artiklar

De får bo kvar hos byborna

Faeza och hennes pappa Abdulkhaleq behöver inte flytta när deras boende stänger. Byborna i Bredsjö öppnar sina hem för dem. Nu kan Faeza gå kvar i sin skola.

© 2019 Sesam