En spännande sommar | Sesam

Krönika


Tove Lundin
Sesam

En spännande sommar

En dag gick vi på bajs-jakt i skogen. Har man inte varit på bajs-jakt kan jag rekommendera det.

Sommaren börjar närma sig sitt slut. Även om jag tycker att september också får räknas som sommar. Men den delen av sommaren när många har semester är snart slut. För de flesta börjar vardagen igen. Som jobb, skola och fritids-aktiviteter.

Jag som är föräldra-ledig märker inte så stor skillnad. Förutom att min lilla stad, som är en sommar-stad, blir tyst och tom igen. Alla sommar-gästerna åker hem. Restauranger och barer stänger, köerna i affärerna försvinner och allt blir lugnt och skönt, men lite tråkigt.

På tal om lugnt och lite tråkigt. I början av sommaren var jag lite orolig. Jag trodde att sommaren skulle bli tråkig. Med en ny-född bebis och en halv inkomst är det svårt att hitta på massa spännande saker. Jag trodde att mina två fyra-åringar skulle tröttna på att vara hemma. Jag tänkte att ett hus mitt i skogen inte var så spännande. I alla fall inte fyra veckor i sträck. Men så fel jag hade!

Den här sommaren har varit jätte-spännande. Fast vi bara har varit hemma. En dag gick vi på bajs-jakt i skogen. Har man inte varit på bajsjakt kan jag rekommendera det. Man behöver bara bra skor och en skog. Den som hittar bajs ropar ”bajs”. Sen får de andra komma och titta och gissa vem som har bajsat. Som räv, björn, hare eller älg.

En annan dag räddade vi små-djur från att drunkna i vatten-pölar. Vi la dem att torka i solen. Vissa klarade sig och andra inte. Det blev ett bra tillfälle att prata lite om liv och död. En morgon tog räven två av våra hönor. Lite senare fick vi tre kycklingar. En klarade sig, två dog. Så ämnet liv och död har varit aktuellt.

Mina barn har alltså lärt sig om liv, död och bajs i sommar. Men jag har också lärt mig saker av dem. Som att ta det lite lugnt, stanna upp oftare och titta på de små sakerna runt mig. Myror, blommor och fjärilar. En dag började det regna när vi var ute. Jag sprang mot dörren. Min ena dotter ropade efter mig ”Mamma vi behöver inte gå in. Vi kan göra så här”. Sen vände hon sitt lilla ansikte mot regnet och gapade.

Jag provade att göra likadant, det var riktigt kul. Kanske var det till och med min största lärdom från i sommar.

Ordlista

fritidsaktivitet -en -er = syssla man gör efter jobb eller skola, till exempel ridning eller fotboll

föräldraledig -t -a = ledig med föräldrapenning för att ta hand om sitt barn den första tiden

inkomst -en -er = pengar som man tjänar

lärdom -en -ar = kunskap

sommargäst -en -er = person som besöker en plats på sommaren

sommar/stad -staden -städer = stad dit många kommer för att bo på somrarna

sträck här: i sträck = i följd, utan avbrott

vattenpöl -en -ar = liten samling med vatten, efter till exempel regn

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam