Film om flykt på festival | Sesam
  • Filmen Mer än siffror handlar om hur en grupp människor smugglas genom Europa.
  • Noor Alqaisis är regissör från Bagdad, Irak. Han har själv flytt från sitt hemland.
  • Noor arbetar med nyanlända på ABF i Örebro.
Sesam

Film om flykt på festival

Noor Alqaisis kortfilm ”Mer än siffror” handlar om flykt och sorg. Nu kan den vinna pris i Tunisien.

Genom sitt arbete med nyanlända fick Noor höra berättelser om flykten till och genom Europa. Nu har han gjort en film om flykt som just nu visas på en filmfestival i Tunisien.

Noor Alqaisi arbetar på AFB i Örebro med olika grupper nyanlända och nya svenskar. Flera av dem har berättat starka och tragiska historier om sin flykt för Noor. Några har förlorat någon i familjen under flykten.

– Vi tycker synd om dem som dött men det är inte dem vi ska ta hand om. Vi måste däremot ta hand om dem som fortfarande lever. Speciellt de som lever med att ha förlorat en anhörig. De lever med stor sorg, säger han.

Noor upplever att det är få människor i Sverige som förstår vilka konsekvenser en flykt kan ha. Att många flyktingar bär på sorg.

– Vi behöver förstå det för att kunna hjälpa. Vi kan inte behandla honom som någon som är född här och som aldrig varit med om något liknande i sitt liv, menar Noor.

Han ville att fler skulle förstå så han gjorde en film. De medverkande i filmen är personer som lär sig svenska på ABF i Örebro.

Själv kommer Noor från Bagdad i Irak, där han arbetade som regissör.

– Jag har själv inte den erfarenheten, med att smugglas. Jag kom med en VIP-biljett, kan man säga och hade varit i Europa flera gånger genom mitt yrke. Så jag hade själv svårt att förstå hur de hade haft det under flykten, berättar han.

Filmen handlar om ett par och deras unga son som flyr genom Europa. Under vägen blir de attackerade och beskjutna. Hela tiden håller de ihop och kommer lyckligt fram till Sverige. Så kommer en oväntad vändning i filmen.

– Jag lurar de som tittar på filmen. Men till slut förstår man att personerna lever i en annan verklighet för att kunna stå ut, förklarar han.

I slutet av filmen kommer det fram att pappan egentligen dog under flykten.

Noor ville också visa att nyanlända inte kommit med någon VIP-biljett.

– De har riskerat sina liv. De som finns här är de som hade tur. Det är dem vi träffar. De andra lever inte, förklarar han.

När en flykting kommit i säkerhet i Sverige måste hen klara av många saker. Samtidigt kanske de bär på en sorg. En stor utmaning är att lära sig ett nytt språk.

– Det är inte lätt, säger Nour. Jag vet att det är många som skulle ha valt att vara kvar i ett land som använder deras språk och har en liknande kultur. Där skulle de integreras mycket snabbare. Men de länderna har inte välkomnat dem.

Ett av de länderna är Tunisien. Där är Noor Alqaisis just nu för att visa sin film på en internationell filmfestival. Till festivalen har 500 filmer skickats in och 70 har valts ut för att visas. Noors film Mer än siffror är en av dem.

Fakta: 

Festivalen FTCA

FTCA, The International Amateur Film Festival of Kelibia, arrangerades första gången 1964.

Sedan 2009 hålls den varje år och lockar till sig unga filmskapare från nästan 30 olika länder.

Årets festival pågår 12–19 augusti i staden Kelibia i Tunisien.

2 000 människor förväntas komma på festivalen.

Ordlista

anhörig -a = en person som man är nära släkt med

bearbeta -r -de -t här: arbeta med något för att förändra det och göra det bättre

filmfestival -en -er = en stor fest eller underhållning där man visar filmer

konsekvens -en -er här: något som händer eller kommer för att något annat har hänt tidigare

regissör -en -er = en person som bestämmer hur en film ska göras

VIP Very Important Person = en person som får extra förmåner

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam