• Fatemeh Khavari är talesperson för nätverket Ung i Sverige.
  • Sedan förra söndagen har sittstrejken i Stockholm pågått. I helgen var det även demonstrationer i flera andra städer till stöd för strejken i Stockholm.
Sesam

Protester i flera städer mot utvisningar

Sedan förra söndagen pågår en sitt-strejk i Stockholm mot att människor utvisas till Afghanistan.

Strejken i Stockholm är anordnad av Ung i Sverige, som stödjer ensamkommande unga asylsökande från Afghanistan. Ung i Sverige kräver att Sverige ska stoppa utvisningarna till Afghanistan på grund av den farliga situationen i landet. På Medborgarplatsen i Stockholm demonstrerar både ensamkommande unga från Afghanistan och folk som stödjer dem. De kräver också att Migrationsverkets general-direktör Mikael Ribbenvik ska träffa ungdomarna som demonstrerar. Mikael Ribbenvik har sagt nej till att träffa dem. Men han har skrivit ett mejl. Där skrev han att Migrationsverket inte kan låta alla ensamkommande ungdomar från Afghanistan stanna i Sverige. En orsak till det är att läget ser olika ut i olika delar av landet, skrev han.

I helgen var det demonstrationer i flera olika städer till stöd för strejken i Stockholm. Det var bland annat demonstrationer i Malmö, Göteborg, Linköping, Jönköping och Luleå. I Malmö hade gruppen Skåne för amnesti en manifestation från eftermiddagen på lördagen till kvällen på söndagen. Som mest var det cirka 30 personer där. En mindre grupp demonstrerade även hela natten. Skåne för amnesti kräver amnesti för alla ensamkommande flyktingbarn och att Sverige stoppar alla utvisningar till Afghanistan.

– Barn ska ha en säker plats att växa upp på. Vi kommer att demonstrera varje helg tills de säger ja till våra krav, säger Sandra Svensson från Skåne för amnesti.

Hon säger också att Afghanistan är ett av världens farligaste länder just nu.

I Stockholm får demonstrationen pågå från morgon till kväll fram till 23 augusti. Där blev demonstranterna först attackerade av gruppen Nordisk ungdom. På grund av det bytte strejken plats, från Mynttorget nära riksdagen till Medborgarplatsen. Även i Malmö kom några personer fram till demonstranterna och hotade dem. Men ingen blev slagen och polisen kom dit och tog hand om situationen.

Fakta: 

Vem får stanna i Sverige?

Flyktingar ska få stanna i Sverige. En flykting är en person som riskerar att till exempel bli dödad eller torterad i sitt hemland för sina politiska åsikter.

En person som behöver skydd ska också få stanna. Han eller hon kanske är rädd för att komma i fängelse, bli torterad eller få annat straff i sitt förra hemland.

Migrationsverket har gjort en analys av läget i Afghanistan. Enligt den har det blivit farligare i landet det senaste året, men det finns även stora skillnader mellan olika delar av landet.

I dag får ensamkommande unga vänta på svar om asyl i cirka ett och ett halvt år. En orsak till att de måste vänta så länge är att det kom många asylsökande till Sverige år 2015.

Källa: Migrationsverket, Dagens Nyheter

Ordlista

amnesti -n här: ett beslut om att till exempel en stor grupp människor ska få stanna i ett land istället för att bli utvisade

manifestation -en -er = en form av protest

ensamkommande = asylsökande under 18 år som har kommit själv till Sverige, utan någon förälder eller annan vårdnadshavare

generaldirektör -en -er = chef för till exempel en myndighet eller en organisation

Nordisk ungdom = en höger-extrem ungdomsorganisation som bland annat vill ha en ”vit nation” och är emot integration

sittstrejk -en -er = en protest där man sitter ner och protesterar

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu