”Man måste lära sig språket om man flyttat till ett nytt land” | Sesam
  • Adnan och frun Lina med alla tre barnen.
Sesam

”Man måste lära sig språket om man flyttat till ett nytt land”

Tack vare sin yrkesskicklighet fick Adnan nyligen ett fast arbete som murare på ett byggföretag.

Adnan Aljasem flydde från krigets Syrien med sin familj. De första två åren i Sverige var han arbetslös. Men tack vare sin yrkesskicklighet fick han nyligen ett fast arbete som murare på ett byggföretag.

Adnan bodde utanför mångmiljonstaden Damaskus i Syrien med sin familj när kriget bröt ut 2011. Ett halvår efter att hans fru Lina fått deras andra son Adam 2012 flydde familjen till Libyen.

– Vi trodde att kriget skulle vara över på ett år. I stället blev det bara värre med ständiga bombattacker. Till slut var det omöjligt att stanna kvar, säger han.

I mer än ett år jobbade Adnan som byggnadsarbetare i Libyen. Sedan insåg han och hans familj att de inte vågade åka tillbaka till hemlandet. De betalade för att åka båt över Medelhavet och ta sig vidare genom Europa, och till Sverige.

Då hade han hört att Sverige var tryggt. Mycket mer än så visste han inte. Han skrattar åt minnet.

– Jag hade ingen aning om hur kallt det kan vara.

Resan kostade mycket men de var tvungna att betala innan de fick åka. Hösten 2014 satte de sig i båten tillsammans med 200 andra passagerare.

– Vi var livrädda men vi hade inget annat val. Vi flydde inte för vår skull utan för att våra barn skulle få ett bättre liv i ett tryggt land.

Den dagen var vädret bra på Medelhavet. Efter cirka sex timmars resa plockades de upp av en av Röda korsets båtar.

– I fem dygn fick vi varken tvätta oss eller byta kläder. Men det var det värt för vi kände oss säkra i den stora båten.

Första tiden i Sverige hamnade familjen i en liten by i Jämtland. De trivdes och fick några vänner där. Däremot fanns det inga arbeten.

– Det tyckte jag var väldigt jobbigt. Jag har jobbat sedan jag var 14 år gammal och tycker inte om att bara sitta hemma, säger Adnan.

Efter två år som arbetslös fick han en chans. Arbetsförmedlingen skickade Adnan till företaget Star byggutbildning i Sundsvall. Där skulle han validera sin utbildning som murare.

På utbildningen såg handledarna hur skicklig Adnan var i sitt yrke. Han fick först praktisera en vecka på ett byggföretag. När den veckan var över blev han fast anställd. Dessutom ordnade byggutbildningen en lägenhet åt familjen. De flyttade till Sundsvall och nu jobbar Adnan och läser svenska på SFI.

– Jag är så glad att jag får arbeta. Nu ska jag kämpa för att snabbt lära mig svenska. Man måste lära sig språket om man flyttat till ett nytt land. Om man inte kan svenska är det svårt att ta till sig information och att lära känna svenskar, säger han.

I januari blev Adnan pappa för tredje gången när dottern Yasmine föddes. Fyra-årige sonen Adam går på förskola och äldste sonen Ibrahim, sex år, i förskoleklass.

– Han är bättre på svenska än arabiska nu. Jag är glad att jag har fått ett jobb. Nu kan jag och min familj börja bygga ett riktigt liv här, säger han.

Men Adnan är orolig över situationen i Syrien. Hans föräldrar och syskon bor fortfarande kvar. Han håller kontakten med dem på sociala medier.

En av hans systersöner har dött i kriget. En annan systerson förlorade sina ben och kom nyligen till Borås som asylsökande.

– Jag hoppas att det blir bättre i Syrien. Det är svårt att koppla av och njuta av livet här i Sverige när jag tänker på min familj, säger han.

Fakta: 

Adnan Aljasem

Ålder: 38

Bor i: Sundsvall

Familj: Frun Lina och barnen Ibrahim, 6 år, Adam, 4 år, och Yasmine, 2 månader

Bakgrund: Kom till Sverige från Syrien 2014

Ordlista

förskoleklass -en -er = klass för sexåringar som förbereds för skola

förskol/a -an -or - = verksamhet för barn innan de börjar skola

mångmiljonst/ad -aden -äder = stad med många miljoner invånare

nyligen = nyss, inte länge sedan

passagerare -n - = sådana som åker med antingen flyg, tåg, buss, båt eller bil

sociala medier = medier på internet eller i telefonen, exempelvis Facebook och Instagram

validera -r -de -t = att intyga, visa att man kan ett visst yrke

yrkesskicklighet -en -er = duktig på sitt jobb

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam